Negen jaar cel geëist tegen pedofiel Pakosie

Utrecht, NEDERLAND – Het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht (Nederland) heeft vandaag negen jaar celstraf geëist tegen de Surinaamse Nederlander André Pakosie (60). De kruidendokter, schrijver en historicus, zou jarenlang zijn bloedeigen dochter seksueel hebben misbruikt.

PARAFILIE
Het begon allemaal op haar twaalfde jaardag en duurde tot haar negentiende, van 2003 tot 2010. Pakosie zette het kind onder druk en hield haar voor dat de seks nodig was, zodat zij buitengewone krachten zou verwerven die haar zouden beschermen tegen ziektes, vloeken en boze geesten.
Een psychiatrisch onderzoek heeft uitgewezen dat de gedragingen van de verdachte kunnen worden gerekend tot ‘parafilie’, een verzamelnaam voor uiteenlopende seksuele stoornissen die gekenmerkt worden door terugkerend, sociaal minder aanvaarde fantasieën, drang of gedrag ter opwekking van seksuele opwinding.
In het geval van Pakosie, richt de afwijking zich op zijn eigen dochters. De inhoudelijke behandeling van de zaak was gisteren en vandaag, na een pauze van bijna een jaar. Het lugubere verhaal neemt extreme wendingen, want ondertussen heeft onderzoek uitgewezen dat Suzette H., de moeder van het meisje, Truus K., een bijvrouw van Pakosie, en een elf jaar oudere zus het meisje ook onder druk hebben gezet om de man zijn gang te laten gaan.

SEKSROOSTER
Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak ter terechtzitting, is naar voren gekomen dat het gezin over een uitgebreid seksrooster beschikte, waarbij de dagen en mogelijke tijdstippen waren aangeven welke van de vrouwen en of dochters bij Pakosie op de kamer moesten zijn. Ze waren verplicht zich aan het rooster te houden. Truus K. zag erop toe dat ze haar beurt nooit miste. Dat de dochter nog onder de indruk is van het drama, blijkt wanneer ze gedetailleerd vertelt hoe het en de eerste keer aan toe ging toen ‘papa’ zich aan haar vergreep in zijn fytotheek, en hoe ze er nog onder lijdt. Hij zou het toen 12-jarig meisje hebben uitgekleed. Zachtjes vertelt ze verder aan de rechtbank hoe haar vader haar als vleeswaar keurde.
Het slachtoffer heeft ook onthuld, dat ze onder druk werd gezet om twee van haar zussen in Suriname over te halen ook seks te hebben met de vader. Pakosie heeft een van de zussen verwekt bij een zus van zijn ene vrouw Suzette H. Het slachtoffer zegt nog steeds veel psychische schade te lijden door het misbruik. Zij, haar moeder, en haar oudste zus, zouden hulp en begeleiding nodig hebben. Het nieuws over de aanhouding van de Utrechter, sloeg in als een bom. Hij genoot veel respect, zowel in Suriname als in Nederland. Pakosie kreeg een hoge onderscheiding in Suriname, Ere Orde van de Gele Ster,en kreeg in Nederlandde onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Tegen de moeder en bijvrouw heeft het OM celstraffen van vier jaar waarvan één jaar voorwaardelijk geëist. Zij hielpen André tijdens de jarenlange verkrachtingen, waarvan ook films werden gemaakt. Tegen een oudere zus van het slachtoffer, die zelf ook door haar vader is misbruikt, eiste het OM twee jaar cel geheel voorwaardelijk. De vervolging wijst erop dat zij heeft meegedaan met het onder druk zetten van haar jongere zusje tot seks met de vader. Het OM vindt het evenwel billijk dat zij met een voorwaardelijke straf ervan komt, omdat zij zelf ook als slachtoffer wordt beschouwd. Het OM heeft een pak aan bewijsmateriaal. Onder de bewijzen waarover de aanklager beschikt, bevinden zich onder meer: verklaringen van getuigen, brieven waarin familieleden op het hart wordt gedrukt niets naar buiten te brengen en verklaringen van andere vrouwelijke familieleden die ook door Pakosie zijn misbruikt. Volgens het OM is het meisje emotioneel gebroken, ook omdat zij door de verdachten is uitgestoten en afgeschilderd als iemand die liegt en manipuleert. Hoewel de verdachte een bekentenis heeft afgelegd voor wat betreft de ene dochter, weigerde hij tijdens de zitting in te gaan op het misbruik van de andere dochter, omdat dat geval niet in de dagvaarding is opgenomen. Ten aanzien van de dochter in Suriname, zegt hij dat hij met haar ‘gewoon’ een geheime relatie had. Pakosie werd in oktober 2012 aangehouden bij een inval in zijn woning en praktijk in Utrecht, maar werd in mei vorig jaar op vrije voeten gesteld. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

‘Als ik gemaakt was van sneeuw, dan was ik weggesmolten van schaamte en verdriet.’   André Pakosie

door Joyce Alfaisie

More
articles