Justitia Pietas Fides MMDCCLXXII

– Elections. Terwijl de officiële uitslagen en resultaten van de verkiezingen nog niet officieel/formeel zijn vastgesteld, ging/gaat de euforie en het feesten bij de NDP rustig door. Niet in de gaten hebbend, dat er misschien wel een zetel of twee minder in de ‘puti’ zal worden aangetroffen of teruggevonden. De plotselinge verduistering van telresultaten en ander zaken bij ‘Hoofdstembureau Paramaribo’, deed zeer zeer velen vermoeden, dat er analoog aan 2005/’10 weer een poging tot knoeien met de authentieke uitslagen werd/was ingezet. Er volgde en volgt alsnog diepgaander onderzoek. Men wenst vooral bij de “V7” krachten, niet op de lustige en wederwettelijke verhalen van DC Miranda (NDP) in te gaan. Bij de meeste hoofdstembureaus in de districten en daarbuiten, was het met de ‘voorlopige uitslagen’ allemaal wel ‘kwaliteit op tijd’. In NDP-kring, vertelde hun voorzitter, uiteraard dankbaar te zijn, dat Wijdenbosch en Alibux in Saramacca ‘reddend’ zijn opgetreden. Tegelijkertijd zullen Koorndijk en Sital, mogelijkerwijs aangestuurde royementsexploten, tegemoet kunnen zien. Waar men vanuit ABOP, BEP en V7 diepgaander zal graven…, is naar wat er zich allemaal in Brokopondo heeft afgespeeld. Ronnie Asabina (V7/BEP) en Diana Pokie (ABOP) zetten ernstige vraagtekens, bij wat zich in hun kies- en geboortedistrict heeft voltrokken. Hoewel voor de laatste, duidelijker aanwijzing prevaleert van ‘omkoping van stemgerechtigden en (aan-)koop van stemmen’. Pokie kan zich maar weinig voorstelling van maken, dat de NDP in Brokopondo er met twee zetels vandoor ging. Binnen haar “Brownsweg/Balingsoela” in het bijzonder, een verwachtingsravage aanrichtte. In tegenstelling tot Asabina, mag Diana Pokie een beëdiging in De Nationale Assemblée tegemoet zien. Asabina heeft zich tijdens zijn lidmaatschap van het parlement, welwillend uit de naad gewerkt voor de Surinaamse samenleving en de binnenlandbewoners, in uiterst bijzondere beurtsessies. Asabina van huis uit fiscalist, was een toonbeeld van evenwichtig parlementarisme. De ‘Bepper’ zal gemist worden. Wie in DNA niet gemist zal worden, is de Coroniaan Paal die uiterst blij is, dat Palu uit de klem van de NDP werd gezet.

– EBS/Telesur. In Morgenstond en omgeving, ging het licht op de dinsdag langdurig uit. In verschillende wijken en ook in hartje centrum van Paramaribo, mochten abonnees van vaste lijnen bij Telesur onaangekondigd de ergernis opzoeken. Geen kiestoon. Niets!

– Limbo. Niemand zo blij als Sheilindra “Gandhi” Girjasing van Cauwna. Hij is oh zo blij (!), dat Limbo hem een slechte naam heeft proberen te geven. Bijna duizend stemmen meer…, kreeg “Gandhi” in vergelijking met verkiezingsjaar 2010. Limbo is dus een gebakje en een extra ‘sopie’ waard geraakt. Koek en sopie, ‘so bun’! Misschien ook nog een hartverwarmend bedankje, van zijn eigen “Baas Bouta”. Uitkijken…, dat met de uit-/aangevoerde inschattingsfouten ook Limbo weinig prettig wordt bedankt, voor het gedurende ‘vijf jaren lang’ criminaliseren van onschuldige mensen. Uiteindelijk bij Sheilindra, met gedegen averechtse uitwerking. VHP is ook binnen…, in Cauwna! Was het niet eerstens bij Kankantrie en Sky Radio, gingen de ziekelijke delen over naar de SRS. Karta-Bink en Girjasing kwamen intussen glad in het parlement. Eerder was ook Ingrid Karta-Bink gekoeioneerd door een weinig beschaafde Abrahams, toen zij geheel terecht protest aanzegde/-tekende, bij het deviëren van gelden voor oeverwallen en dammen in Commewijne bestemd. Karta-Bink werd op de televisie door deze Abrahams keihard geschoffeerd en onderuitgehaald. In DC-uniform en al, mocht de vrouw het horen. ‘De stille krachten…’, in haar genen verwerkt, wonnen het uiteindelijk van de zwakkere geesten en ze bracht de V7/PertjajaLuhur-zetel voor Cauwna glad en kunstig binnen.

– Wil, geloof en dank. De voorzitter van DOE wil regeermacht? Wat een mop! Of heeft men de man totaal verkeerd begrepen? Ten koste waarvan? Achachach die Carl Breeveld —is, blijft en blijkt— opnieuw, een ontluikende satelliet van de NDP te willen zijn. Gelukkig hebben potentiële DOE-kiezers het allemaal nog wel 24 uur voor de verkiezingsdag mogen beseffen en gingen of niet meer stemmen of weken spoorslags uit, naar een ander evenwichtiger beoordeelde partij. Zien wat er dan nu, na de schokkerende ontboezemingen van ‘DOE no DOE’ überhaupt overblijft. Carl mag het dan zelf en gelukkig nu ook, in alle hoeken, engten, gaten en vanzelfsprekend “in gezelschap” van de ‘self-proclaimed…’ en staatsadviseur Di StefanoMeije, geheel in en als eigen persoon publiekelijk aanschouwen. En de inmiddels verontwaardigde nabestaanden van de 08 December 1982 gruwelmoordpartij…, ongetwijfeld ook. ‘The final demise of sectarian prophesies’. Een krantenkop schreeuwt: “DOE haalt maar één zetel in Paramaribo…”. Wie zou daarbij een aanvullende en majestueuzer rol kunnen hebben gespeeld? Juist ja…, Hij!
– Revoltes. Duidelijk dat een aantal politieke entiteiten, groot en klein –de NDP niet uitgezonderd– zich mogen opmaken voor destructieve interne revoltes. De eerste aanwijzingen, zijn inmiddels alles behalve bedrieglijk. Mind you, peoples! “De grootste vijanden van de NDP…, zijn de NDP-ers zelf!”. ‘A no wi taki, na papa lekker taki…, beta’. Inderdaad, wilde de NDP de macht grijpen. ‘De paarse…’, zal dan ook alle schuldvereffeningen zelf moeten opbrengen en voldoen. Wie daarbij wil gaan zitten, mag wel eerstens door een rabiate rat, zeer strak worden gebeten.

– Cobie. Hopelijk heeft die nog enige veerkracht in de spieren om de broze botten, van de weinig shockbestendige lijdenswegen te behoeden. Misschien moet ‘UnclePero’, een vruchtdragende biecht komen afnemen. Want wat er nu zal komen, is niet mals. Noch voor de poes, noch voor een krolse kater. “Cobie is er mede schuldig aan…, dat de NPS vanwege veroorzaakte verwarring bij het kiezersvolk en nochtans bij enig gemarginaliseerd geluk, enkel drie zetels vanuit Paramaribo enzo…, mag opdragen aan het democratisch verkozen parlement…, hor”. Achachach, wanneer heeft men dat nog eens meer gezien. Het jaargetij 1953/’54/’55, weer niet in herinnering gebracht? Cobie is dus een slecht geschiedenisleerling. Toch had hij en zijn partij, een reddend voorbeeld moeten nemen aan de inzet die in Wanica, Saramacca en Nickerie door een geducht partner, werd vertoond. Met op de lauweren rusten en allerlei minder aannemelijke praatjes verkondigen, komt niemand er. Waar is ‘the green spirit’ uiteindelijk gebleven en wanneer nam de ‘infight’ een dodelijke vlucht? De NPS mag bij zichzelf te raden gaan…, waarom men niet langer en/of gedurig appelleerde aan de meer stabiele geest in deze samenleving. Waarom de kostbaar gebleken olie in ‘the Frambo-cone’, eigenlijk zo onzorgvuldig werd ge-/verspild. Evaluaties van de verkiezingscijfers is één, evacuatie van aangelengde stoorzenders wordt een goede ‘twee’, introspectie van de individuele slagkracht en het uitblijven daarvan, bij: BEP/DA’91/SPA/NPS blijkt uiteindelijk een pijnlijke ‘drie’ te zullen/kunnen gaan worden. Schrale troost? Niet alleen bij de vier ontluisterde…, maar ook het lot van Kesho en Hoogie wordt uiteindelijk illustratief aan de huidige materie. Let goed op!

– NDP. “Het ziet er goed uit voor de NDP…”, wenst poli poli “Bre” minder logisch te roepen. Zou maar niet te hard van stapel lopen. Zes en twintig zetels, hebben maar zeer zeldzaam een evenwichtig politiek spel of doorgewinterde speler opgeleverd. Er zal gedeald moeten worden of men mag uiteindelijk gaan beseffen, dat deze verkiezingen van Mei 2015 echt ‘geen gezonde vingerwijzing’ in zich willen dragen. Vlaggen- en een oceaan aan propagandamateriaal die met enorm zeecontainerschip werden aangevoerd uit China of Mexico, geven echt niet aan al die duizenden enthousiastelingen te vreten. De inzet van Dipo’s portemonnee en van vergelijkbaar gefriemelte of wat de zonderlingAbrikadabri achterover heeft weten te drukken…, dekken straks de schuldenlast bepalend niet. Het wordt allemaal weer jatten door een kleine groep die de laatste resten opteren en een reeks deurwaarders exploten, welke op de stoep van het Torengebouw ofwel “Financiën” zullen worden gestapeld en netjes geplekt. Misschien straks ook op de stoep van de Cen-trale Bank. Want wat dreigt door te gaan? Een enorme slag om de buitenlandse dienst, gaande te kunnen houden. De olierekening. De energiekosten die gesubsidieerd moeten blijven. De onderwijsvoorziening en nevenschikkende verworvenheden. De financiering van zogenaamde sociale wetten en bij-/toeslagen. De salariseisen van ene Hooghart. Beteugeling van de inflatie. Wel of weer niet saneren van personeelsvolumes bij de Overheid. Belastingvermindering door de failliete boedels, in de particuliere sector. Mijnbouw op z’n gat. En dan de dieven die het land al eerder leegstalen en het eigen vermogen op crimineel wijze deden toenemen. Drugsbestrijding en vernietiging van ‘ecstatische koninkrijken’ die de informele sector hooghielden, en aangekondigd in diaspora ‘bolletjes wise’ per megakilo’s willen komen hooghouden? Als het laatste niet door Suriname zelf wordt gedaan, zal het buitenland, met de inzet van alle ten dienste staande middelen, het nadrukkelijker komen doen. De internationale pers hoeft men reeds na 26 Mei 2015, er maar op na te lezen. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Helaas in dit land niet tegengekomen. Michael AshwinNannan……, sjorry “Adhin”, staat wel wat te wachten. Dinges die hij niet uit boeken heeft kunnen/mogen leren of met boekentaal heeft weten te pareren. Suspect blijft suspect en absoluut niets anders. Men viert de overwinning in een roes van herbeleven. Maar dat is toch maar weer voor even. “Tide…, tamara we klarimorofara…!”.

– Zurich-Zwitserland. Arrestaties van een aantal te dagvaarden en uit te wijzen FIFA-toppers, vannacht door de New York Times en vrijwel alle wereldpersbureaus aangemeld. Wordt inmiddels verwezen naar de nieuwsredactie.

Justitia Pietas Fides MMDCCLXXII

More
articles