NDP verwerft historische parlementaire meerderheid

De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft gisteren een forse verkiezingswinst geboekt en historie geschreven, door als enige politieke partij ooit in haar eentje een nipte parlementaire meerderheid te verwerven van minimaal 26 DNA-zetels. De overige zetels worden verdeeld onder V7 (18), Alternatieve Combinatie (5), Palu (1) en Doe (1). Dit blijkt uit de voorlopige officieuze uitslagen die door de verkiezingsorganisatie zijn vrijgegeven. Met een paar honderd stemmen meer in Coronie en Saramacca, was de paarse partij overigens zelfs op 28 zetels uitgekomen. Voor het ter perse gaan van deze editie, was het in kiesdistrict 1 Paramaribo nog duimen voor DOE. Als DOE-voorzitter Carl Breeveld zijn zetel niet kan consolideren, gaat deze naar de NDP. De resultaten van 14 stedelijke stembureaus moesten nog worden verwerkt, toen onze redactie vanmorgen naar het Hoofdstembureau in het NIS toog, alwaar werd medegedeeld dat de organisatie een rustpauze had ingelast en om 14.00 uur bijeen zou komen. Het is verwachtbaar dat Bouterse pas in de Verenigde Volksvergadering tot president zal kunnen worden gekozen, de grote vraag daarbij is of de NDP hier toe in staat is zonder hulp van één of meerdere partijen. In Paramaribo, waar de meeste kiesmannen zijn te behalen, heeft NDP groots gewonnen, echter is V7 in Wanica en Nickerie als sterkste uit de bus gekomen.

NPS GROTE VERLIEZER IN V7

De Nationale Partij Suriname (NPS) is de grote verliezer van deze verkiezingen en zal op maximaal twee zetels uitkomen.
Critici wijten het verlies van deze illustere partij in grote mate aan gebrek aan analytisch en voorstellingsvermogen van de NPS-kaders, resulterend in verkeerde inschattingen en doelbewust verkozen gezapigheid bij de aanpak van de propaganda. Daarnaast is de overwinning van Bouterse cum suis ook voor een belangrijk deel te wijten aan misbruik van staatsmedia, de grove geldsmijterij en uit onwetendheid voortgekomen opportunisme van de sociaal-economische lagere klassen. De 18 zetels die V7 heeft behaald, zullen naar verwachting als volgt worden verdeeld:
VHP 8 zetels: Chandrikapersad Santokhi, Asiskumar Gajadien en Krishna Husseinali-Mathoera (Wanica), Harriet Ramdien en Djotish Jaggernath (Nickerie), Riad Nurmohamed (Paramaribo), Mahinder Jogi (Saramacca) en Shailendra Girjasing (Commewijne), kans op 9 dat Dew Sharman in Paramaribo op voorkeur gekozen wordt.
Pertjajah Luhur 5 zetels: Raymond Sapoen (Wanica), Paul Somohardjo (Paramaribo), Ingrid Karta-Bink (Commewijne), Deepakkoemar Chitan (Saramacca), William Waidoe (Nickerie). Eventueel als Mike Noersalim op voorkeursstemmen wordt gekozen, komt de PL op 6 zetels.
BEP 2 zetels: Celsius Waterberg (Paramaribo) en Thea Huur (Sipaliwini). BEP gaat van vier zetels in 2010 terug naar twee. De politieke rol van de overige V7-partners, DA91 en SPA, lijkt met deze resultaten uitgespeeld.
NPS maximaal 2 zetels: Gregory Rusland en Patricia Etnel (Paramaribo). Als de PL’er en VHP’er in kiesdistrict 1 op voorkeur zijn gekozen, eindigt de NPS op 1 zetel.

uitslag verkiezingen 2015

More
articles