ABOP feliciteert NDP

De Alternatieve Combinatie (AC) heeft vandaag bij monde van ABOP-topper Marinus Bee de Nationale Democratische Partij (NDP) gefeliciteerd met de voor haar gunstige verkiezingsuitslag. Zoals de kaarten nu liggen, maakt de NDP van president Desiré Bouterse aanspraak op 26 van de 51 parlementszetels. Afhankelijk van uitslagen van enkele stemlokalen die bij het ter perse gaan van deze editie nog moesten worden verwerkt, maakt de regerende partij ook nog kans om te groeien naar 27 door de enige zetel van DOE af te pakken.
De felicitaties zijn publiekelijk via de media gedaan door Marinus Bee, waarnemend AC-fractieleider in De Nationale Assemblee (DNA). Bee is kandidaat nummer 2 op de DNA-lijst van AC in Marowijne. Hoewel AC in dat district 2 van de 3 zetels heeft verschalkt, is het nog niet zeker of hij ook binnen is. Hij liet weten de officiële cijfers af te wachten.
De AC heeft landelijk 5 zetels, die allemaal in handen zijn van de leidende AC-partij ABOP. AC is een samenwerking tussen ABOP, KTPI en PDO. Bee spreekt van “vijf werkbare zetels”.
Hij vertaalt het mandaat dat door het electoraat aan de NDP is gegeven als een boodschap dat het regeerbeleid van de afgelopen jaren positief is beoordeeld en dat de regering mag doorgaan op de ingeslagen weg.
Bee erkent dat de partijen elkaar tijdens de propaganda veel naar het hoofd hebben geslingerd. Dat is volgens hem geen sta-in-de-weg voor de ABOP om samen te werken met een andere partij.
Tijdens propaganda is er inderdaad veel naar elkaar toe geslingerd, maar ABOP is bereid om met elke partij te werken.
Gelet op de zetelverhouding in het parlement, zal de NDP mogelijk niet afhankelijk zijn van andere partijen om de voorzitter en vicevoorzitter van DNA te kiezen met een gewone meerderheid. Bij het kiezen van de president en de vicepresident zal de partij wel steun nodig hebben om twee derde (34) van de 51 stemmen in het parlement te verzilveren.
Hoewel de ABOP open staat voor samenwerking met elke partij, zegt Bee dat de partij niet ten koste van alles zal streven naar een plek in de coalitie. De vertrekkende regering steunt op een coalitie van de NDP en de ABOP. Terwijl ABOP-leider Ronnie Brunswijk nog speculeerde op continuering van de samenwerking met de NDP, koos de NDP ervoor om alleen de verkiezingen in te gaan.

More
articles