Wraking schuift kort geding Mathoera-Doekhie op lange baan

Kortgedingrechter Alida Johanns is vanmiddag gewraakt door de advocaat van de NDP-topman Rashied Doekhie, die door Krishna Hussainali-Mathoera (VHP-kandidaatparlementariër) is aangeklaagd voor laster en smaad. Daardoor is de uitspraak die voor vandaag gepland was, uitgesteld. Mathoera had de zaak vorige week ingediend en de rechter gevraagd om haast te zetten achter de behandeling en uitspraak, zodat de kwestie nog voor de verkiezingen van maandag zou zijn afgehandeld. Haar advocaat, Gerold Sewcharan, kon zijn lachspieren niet bedwingen toen hij erachter kwam dat de tegenpartij voor een vertraging heeft gezorgd. Doekhies advocaat, Nailah van Dijk, had vandaag moeten reageren, en de rechter zou vandaag de knoop doorhakken. De rechter heeft ingestemd met de wraking en stelt de zaak ter beschikking van het Hof van Justitie, zodat een collega het kortgeding verder kan behandelen.

Mathoera is hierover niet te spreken. Ze is van mening dat haar tegenpartij heel wat criminele uitspraken heeft gedaan. “Nu hij het moet bewijzen, dokt hij”, aldus Mathoera. “Nu is het duidelijk te zien wie leugenachtig bezig is en wie integer is”, merkt de VHP-kandidaat op.

Advocaat Sewcharan zegt in een vraaggesprek met journalisten verrast te zijn door de wraking, hij zag het niet aankomen en draagt ook geen kennis van de wraking. Het oordeel over de wraking zal geschieden in de raadkamer. Gezien de urgentie sprak de advocaat de hoop uit dat het besluit alsnog voor vandaag genomen zal worden.

Van Dijk is van mening dat de rechter zich had moeten verschonen en de zaak niet had moeten aannemen. Er zijn in de protestbrief van Van Dijk een aantal argumenten genoemd waarom de rechter de zaak niet ter behandeling had moeten nemen.

Mathoera eist in de klacht die zij heeft ingediend, dat Doekhie rectificatie pleegt op zijn uitspraken. Hij maakte Mathoera uit voor een crimineel. Hij zei bij zeker twee publieke gelegenheden dat zij veel geld heeft verdiend aan de drugs- en wapensmokkel. Bovendien zou haar zoon betrokken zijn geweest bij een moord, waarna moeder Mathoera hem zou hebben geholpen om via Frans-Guyana het land te ontvluchten. Doekhie heeft haar ook beschuldigd samen met haar echtgenoot, nu wijlen, ook bezig te zijn geweest met voorbereidingen om Desiré Bouterse (toen nog geen president) te elimineren. Mathoera eist een rectificatie van Doekhie en een voorschot op de schadevergoeding van SRD 10.000.

Ze hoopt alsnog op een uitspraak vóór 25 mei, aangezien zowel de uitlatingen als de rectificatie daarvan van invloed kunnen zijn op het verloop van de verkiezingen.

More
articles