Justitia Pietas Fides MMDCCLXVII

– Issue. De nationale ‘issue’ wordt natuurlijk wel weer de opgevoerde en te prolongeren verzameling leugen(-s). Het begon in 1980 met een ‘noodzakelijke ingreep’? Toen werd het al gauw een staatsgreep en vervolgens een opgeklopte ‘revolutie’. Daarna ‘Rahman en al die andere ongewapende Surinaamse mensen en ingezetenen, die geen seconde –ter eigen verdediging– in een legitieme rechtszaal werden vergund. Vandaag de dag heeft men als Volk dus ook nog geen issue(-s). Want het gaat allemaal zeer goed. Na salaris te hebben ontvangen, heeft de gemiddelde op de vlucht doodgeschoten’ burgers en twee reeds veroordeelde militairen, vanwege knap verzonnen CIA-contacten van de communist Behr, de socialist maandloontrekker –na tien dagen– geen geld meer aan de kassa van Grote Combémarkt. ‘Niemand heeft een issue. Want alles gaat goed’. Daarbij te vergeten…, dat Bouterse zelf ‘de volksverlammendeissue’ is gebleken. Eeneiige situatie die door zichzelf op kunstmatige wijze in stand wordt gehouden. Herbevestigd door ‘langjarige insider’, Charles “Tjallie” Pahlad, op de uit de kluiten gewassen massavergadering van woensdag jl. in Wanica. Duizenden mensen zagen eens enig geloof en gaven de vele drums met melk, om economisch juist te worden aangewend. Op het moment dat de economisch verant-woorde productie zou aanvangen, werden alle flessen, containers en bakken vol met hoogwaardige melk wederom omgeschopt. Dat is het lot van SU met een paarse toestand, in zogenaamde machtsposities omhooggevallen. En de ‘issue’ is kortom en na gedegen transnationale analyses, nu enkel maar één issue geworden, welke glansrijk werd/wordt gevormd door de (omver-) schopper. Gepubliceerde ‘Lijst Paramaribo’ vormt alleen al een enorme en nevenschikkend misleidende ‘bevestigingsissue’. Vier meer frisse en misschien wel (naïef-)onbezonnen kandidaten; minstens vijf vooralsnog ‘geleende overlopers’ en de rest naast de voornoemd frisse jonge mensen, een conglomeraat met heftiger issues aan de broek hangend. ‘Teri dan yu kan leri! Yu no sa ferferi…!’.

– BUZA II. Verwijt van een stevig aantal lezers. Die terecht eisen…, aanvulling te geven aan het BUZA-verhaal, dat op woensdag jl. in “JPF” verscheen. Verwijt, dat “Artikel 8 – Cotonou’ van de Europese Unie (EU) –in EEG/ACP verband– als diplo-incident niet werd genoemd/besproken en waarmee Lackin glashard om de oren werd geslagen. De internationale veroordelingen, inzake de Amnestiepaskwil van 2012, kwamen overigens niet alleen uit Brussel vanuit de EU. Ook Washington DC, uit de Organisatie van Amerikaanse Staten. Mede per nota van het ‘State Department’. De Caricom-leiders en justitiële organisaties uit de directe regio. En dan overkoepelend de Verenigde Naties in New York en in Genève gevestigd. Vanuit de ‘internationale orde van juristen en advoca-ten’. De balie van de Nederlandse Antillen. Maar nog is of was er geen issue?

– Micro. Op microniveau en geparenteerd aan de ‘issues’, dat er geen gesubsidieerde babyvoeding te krijgen is. Twee zaken die spelen. Kries zegt onder meer, dat hij maar tijdelijk NDP-er is en zich zal scharen bij ‘any winner’ die staatsmacht na 25 Mei 2015 weet te verwerven. Loyaal en banaal. En dan een Caldeira die ook nog zegt, dat als de NDP opnieuw macht zal/kan verwerven, alle subsidies zullen worden afgeschaft. En daaronder vallen zeker de monopolistische nutsbedrijven die de ‘Suri-Berlusconi’ wil coupen. Om dan ten nutte van zijn buitenlandse principalen en eigen puti, alle energievoorzieningen te kunnen controleren. Dan heeft men daar Staatsolie welke entiteit meteen in gevaar zal worden gebracht, door een ‘waarnemend directeur’ aan te stellen. Een techneut die volgens Castelen, de zaken warm moet houden voor een aankomende NDP-couper uit de ‘all in the family kongsi of non-educatedpeoples’. Weg betaalbare energie, weg betaalbare bustarieven, weg betaalbare brandstoffen. Weg baanpotenties, bij zowel de overheid als de particuliere sectoren. Want de werkplek wordt onbereikbaar gemaakt en de werkgever kan de looneisen niet betalen of sociale wetgevingen überhaupt nakomen. Bedrijven failliet en instorting van de belastingafdrachten. Chaos nu al voor 40% in zwang, ingezet en de rest komt er bij winst van NDP, al meteen na 25 Mei 2015 achteraan.

– Issues? De mensen die klagen, dat hun huizen te Geyersvlijt en Hannaslust compleet onder water zijn gelopen, zo een drie dagen voor de verkiezingen, moeten hun mond ook van ‘baas’ houden? Want ze hebben geen issue en zijn dus ook meteen door Bouterse bezocht…, toch? Inderdaad, hangen de aangebrachte NDP vlaggen er nu troosteloos bij. Men had hoop…, op een beter leven. Bilharsia-, filaria-, dengue- en prietfinga-vrij te kunnen blijven wonen. Helaas! Ook dat is geen issue. En “Bre” komt vertellen, dat de Suri-kiezer verwend is? ‘Just a question…!’. “Why should we settle for less?”.

– Signaal. Een slecht signaal, dat de anatoom patholoog F.H. in Suriname, zelfmoord pleegde. Weer een brein met nogal wat dossierkennis ‘verschwunden’.

– Gov. De eerste man op de Centrale Bank voelt zich beledigd en komt geheel terecht met een dikke protestverklaring uit. Geheel verwachtbaar in een democratie, dat een dergelijk voorspelbare reactie komt en serieus wordt genomen. Echter zit ook deze ‘governor’ met een historisch/gigantisch gegeven en gevoelig liggende erfenis. Een van zijn voorgangers, in zelfde functie en strak NDP-gelieerde, heeft een nogal karakteristiek, overigens (trans-)nationaal veroordeeld container-/swapbeleid gevormd en ook uitgevoerd. Nu men een vergelijkbare ontwikkeling…, van onder meer sterk verminderde koopkracht over het gehele land voelt en ervaart, komen de doemherinneringen en -gedachten aan Goedschalk weer bovendrijven. Het is wel weer aan de huidige governor van de Centrale Bank om het aller-diepste vertrouwen aan kult die rond André Telting werd gevormd en heerste, te blij-ven handhaven en zelf te versterken. Indien het tegendeel zich voordoet en wordt bewezen, zal de gewraakte karikaturist c.s. misschien heftiger tekeer willen gaan en zijn getergde aanhangers aanmerkelijk vergroten. ‘Trafassi no sa de…!’.

– “V7/VHP”. De uit de kluiten gewassen massameeting van de V7/VHP, werd traditioneel te Helena Christina/Indira Gandhi – weg in Wanica gehouden. Even daarvoor werd de Spoorsloot voor een klein deel opgehaald. Dode slangen en evenzo gecrepeerde kleine kaaimans lagen op het fietspad tussen: – stinkmodder, weggeworpen pepflessen en drankblikjes. In eerste instantie kon men denken, dat dit een oppositionele actie betrof. Komende uit het zuiden en na de vergadering naar het noorden rijdend, kon men echter de naakte waarheid wederom ervaren. Water over de weg en diep in de huizen overstroomd. Allemaal ter hoogte van Nieuwe Grond tot en met de Golfbanen. Met de complimenten van Openbare Werken. Op 20 Mei 2015, nog eventjes onder de regering Bouterse geplekt. Kandhai (VHP) versus Abrahams/Parmessar (NDP)…, heeft echt geen missen of enige ‘issue’. Parmessar ziet sabotage bij sluizen en pompgemalen? Rabin ziet ze al een tijdje, vanonder zijn Panamenio vliegen. “A no mi culturalisme, yere!?”. ‘25 Mei 2015, a sa musu keba’.

– Lulkoek. Voertuigen, uniformen, bewapening, geoefend personeel. Toch verzoekt en verkiest de ‘commissaris’ Ordening Goudsector Suriname (OGS), de weg op te gaan van/naar de smoeskalender. Opdracht? “Opruimen die Skalians, is het devies en niet slap OH-en of zaken opschuiven naar zogeheten ‘niet’ bestaande wetgeving…!”. Er is zat aan wetgeving tegen illegaliteit. Skalians veroorzaken gevaar en zijn ingericht tegen elke rechtsorde. Het voorbeeld van de Fransen is allang bekend, aan de autoriteiten voorgehouden en gewoon niet opgevolgd. Dat is het hele probleem. Enteren en opblazen…, van dat levensgevaarlijke spul en gedoe op het stuwmeer. Of de OGS in het geheel meteen oplossen en dumpen. ‘25 Mei 2015, is het wel zover’.

– Leugens en feiten. Paniekvoetbal van een onbekende en natuurlijk voor ingewijden zeer bekende grappenmaker. Kortom van een entiteit die er een kunst en lust van maakt zichzelf rijk te rekenen. Het zou een leugen zijn, dat het ‘slecht’ gaat in Suriname en mensen geen geld hebben, in de tweede week van de maand, na het vaste loon te hebben ontvangen. Een leugen voor de entiteit die zich habitueel rijkrekent. Vervolgens tracht men te ontkrach-ten, dat het slecht gaat met de economie. Maar men vertelt wel, dat er minder inkomsten zijn? De kurk die Suriname voor 2010 had, namelijk de mijnbouw is compleet ingestort. Zowel de goud, de olie, als de bauxiet-/aluinaardesector, leveren bakken met inkomsten minder op. Maar het gaat goed in Suriname. Bedrijven worden niet betaald, door de Overheid en gaan gewoon kapot. Maar het gaat goed met de belastinginkomsten uit die bedrijven en van het ontslagen thuisgezette personeel. De regering verbrast geld? Hoe dan? Antwoord! Hoeveel verdiende Joemankhan als directeur van AZP? Hoeveel bracht Venetiaan aan inkomen naar huis? Hoeveel mevrouw Venetiaan en hoeveel gaat er nu naar Leonsberg? Hoeveel auto’s had het kabinet van het vorige staatshoofd en hoeveel heeft die orga nu? Hoeveel ‘adviseurs van staat’ leven op een ministersalaris en hoeveel was dat voor een enkele die Venetiaan consultatief op afroep adviseerde? Hoeveel verdiende Telting in de maand en wat is het inkomen van Hoefdraad? Verdienen en verbrassen, zijn twee entiteiten. De rubriek zal niet zeggen ‘verbrassen’. Maar verdienen. Verbrassen is voor de onbekende friemel die op pagina A10 – “De ware Tijd” van 21 Mei 2015 paniekvoetbal wil (mee-)spelen. Verbrassen is een, verdienen is twee en verspillen is drie. Hoeveel kostte de rit met de Airbus 340-300 van de SLM naar Obiang en China in totaal, binnen het ‘bigi tem’ pakket en verlies voor de SLM? En al die vluchten met de Boeing(-s) 737-300 van de SLM en wat was de ‘return on that investment?’. Over de helikoptervluchten moet de rekenkamer zich maar buigen. Inderdaad heeft de huidige regering Bouterse minder inkomsten uit de mijnbouw sector, maar waar bleven de bezuinigingen in de ‘personele sector’ van de overheid? Neen…, meer ambtenaren die niet weten wat ze moeten doen en meer voertuigen om rond te rijden met gezin en al, in het weekeinde op brandstof van de Staat. De importnorm van zes maanden bestaat plotseling niet, in het huidige jargon van Staat! Wat is de norm dan? Onbekend talent gebleken. Vooruitzichten zijn stabiel, volgens de door bron – voorziener Suriname, betaalde en uitgenodigde ratingbureaus. Ook zou eerder gezegd zijn, dat Suriname 17e. rijkste land van de wereld was of is? Maar als men de kaders en mensen niet heeft om de zaken in ontwikkeling te brengen, wat heeft men dan in materiële zin dan wel? Porknokkers gepeupel? Inderdaad weinig gestudeerde leegloop die overal gaan zitten op plekken, waarvoor ze niet geschoold zijn. Dus inkopen van buitenlandse consulten, -ontwerpers, -aannemers en -uitvoerders, wat drie keer zoveel kost. Met of zonder professor ‘Tjuku’ graaiend in de nationale ‘puti’. USD 596 miljoen…, is de nationale ‘jojo reserve’. De ene dag ver onder de 400 USD en na de Chinese “swap” weer eventjes en opportunistisch op niveau? Elo! Schulden van de overheden aan particuliere bedrijven en organisaties voor geleverde diensten en goederen? Inderdaad zou dat niet inflatoir mogen werken bij voldoening van die schulden. Er staan namelijk productieprestaties tegenover. Ondanks dat is de staatsschuld groeiende en vertelt men gewoon knappe onzin in de advertentie die vol “virtuele anonimiteit” is geplakt in De Ware Tijd van 21.05.2015. ‘Wan prrrrrrt, bigipurpleley!’. Hoeveel kostte een liter kola in 2010 en wat kost die nu? Dipo mi noi…, hoeveel kostte een zak cement in 2010 van TCM en hoeveel nu? Hoeveel kostte een busbrood in 2010 en hoeveel nu in 2015. Neem die 3-4% inflatie cijfers over vijf jaar en stop deze toch meer gauw waar de zon niet wil opkomen. Suriname wordt smerig opportunistisch vergeleken, met de Euro-ramspoed van Griekenland? Wat een mop? Waarom niet gelijk, met de dinarinflaties van Lybie, Syrie, Irak of Afghanistan? Hoeveel VWO-studenten vertrokken afgestudeerd naar het buitenland en kwamen nooit meer terug tussen 1980 en het heden? Hoeveel HBO en universitair geschoolde jonge mensen komen niet aan de bak, omdat ongeschoolde klojo’s (be-
stuurs-)plaatsen bezetten? De Staat heeft 300 miljoen aan SRD betaald, aan achterstallige betalingen? Hoeveel daarvan was een schuld aan Telesur, SWM, EBS, Staatsolie of misschien ook de SLM…, waarbij de twee laatste steeds in hun cashflow of reserveringen door de Staat werden/worden aangevallen. Hoeveel moet het hotelwezen nog van de Staat ontvangen of verrekend men dat weer met zogenaamde dividenden en voorschotten op belastingen. Ga toch meer een ander entiteit belazeren…, maar niet aan deze geschoolde zijden. ‘A tan so!’. ‘Hati bron?’. ‘Fa dan?’. “25 Mei 2015 e kom, a sa musu dan keba!’.

Justitia Pietas Fides MMDCCLXVII

More
articles