FISO wordt geëvalueerd

Het Functie Informatie Systeem van de Overheid (FISO) wordt grondig geëvalueerd. Speciaal hiervoor is een commissie geïnstalleerd die deze kwestie goed in kaart gaat brengen. Afgelopen dinsdag heeft minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken de leden van deze werkgroep geïnstalleerd.
Het FISO systeem werd in maart 2009 ingevoerd ter vervanging van het Ambtenaren Bezoldigingsbesluit (ABB) met als doel het creëren van rechtvaardige bezoldigingsverhoudingen binnen en tussen de verschillende beroepsgroepen, alsmede bij de administratieve en technische en algemene functies binnen de overheid. “FISO heeft concreet aan aantal zaken opgeleverd,” zei minister Leilis. Er kan gewezen worden op een functiebeschrijvings- en functiewaarderingsmethode, een nieuwe bezoldigingsstructuur en een concept regelgeving ten aanzien van het beschrijven en waarderen van functies. Ook is een concept regelgeving geproduceerd ten aanzien van het maken van bezwaar en een concept bijstelling van de Personeelswet waarin bepaalde noodzakelijke FISO-elementen ter waarborging van het systeem zijn verwerkt. Volgens Leilis, is de inpassing van de landsdienaren in een vrij woelig proces gerealiseerd, waarbij het ontbreken van functiebenamingen in beschikkingen of resoluties van landsdienaren voor de meeste problemen hebben gezorgd. Om zoveel mogelijk alle landsdienaren in te passen, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in december 2010 en in januari 2011 een interdepartementale registratie georganiseerd voor die landsdienaren die op dat moment nog geen FISO inpassing hadden ontvangen. Ook werd er in 2011 gebruik gemaakt van de door het ministerie ontwikkelde Functie-classificatiemethode. Volgens minister Leilis waren daarmee alle problemen niet verholpen. Alle ministeries zijn aangeschreven om de gesignaleerde knelpunten op schrift te stellen en oplossingsmodellen aan te dragen. De commissie moet nu de grondige evaluatie uitvoeren en met aanbevelingen en bevindingen komen. Commissievoorzitter Charlo Stijnberg (BiZa) gaf in zijn speech aan, dat de werkgroep haar uitdagingen niet uit de weggaan. Er moet veel gedaan worden om de FISO problemen uit de wereld te helpen. Het heeft voor arbeidsonrust gezorgd, omdat mensen niet wisten wat hun verdere positie is. De commissie zal er alles aan doen om met voorstellen te komen die kunnen zorgdragen voor de verdere rust en zekerheid onder de landsdienaren. De commissie bestaat verder uit:
Ronald Hooghart (CLO), Dorothy Telting (CLO), mevr. M. Risseeuw (CLO), Sandya Khedoe (Financiën), Joyce Roseval (Onderwijs), Romeo Chin A Loi (COL), Jeffrey Joemmanbaks (BiZa), Jules Richaards (BiZa), en Maya Srihar Doobe (BiZa).

More
articles