Mobiele unit Stg. Lobi bezoekt NSBS

De mobiele unit van Stichting Lobi heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden in Suriname (NSBS) in verband met een voorlichtingsactiviteit voor deze groep. “Er is voorlichting gegeven over borst- en baarmoederhalskanker”, zegt medicus Kenneth Slijngaard van Stichting Lobi in een interview met De West. Er was ook gelegenheid voor het laten verrichten van een handmatig borstonderzoek en baarmoederhalskanker onderzoek. Een borstonderzoek kostte SRD 33, personen met een on- en minvermogen kaart betaalden SRD 42 voor beide onderzoeken. Personen die verzekerd zijn bij een verzekeringsmaatschappij moesten een garantiebrief hebben van de huisarts voor een baarmoederhalskanker onderzoek. Ongeveer 20 personen hadden zich opgegeven voor dit onderzoek.
Met het aanbieden van dergelijke onderzoeken aan blinde en slechtziende vrouwen, wil Stg. Lobi ook aan deze vrouwen het belang laten zien van vroegtijdige opsporing van borst- en baarmoederhalskanker. Slijngaard is van mening dat wanneer het onderzoek tijdig gedaan wordt, ziektes eerder ontdekt kunnen worden waardoor de behandeling ook sneller kan geschieden.
“Deze doelgroep komt niet uit zichzelf naar Stg. Lobi’, vandaar dat wij naar ze toegaan, aldus Slijngaard. Zowel in Paramaribo als in de districten reist het mobiele unit team van Stg. Lobi om voorlichting te geve en onderzoeken te verrichten. “En dit niet alleen voor mensen met een beperking”, vult Slijngaard verder aan.
“Niet omdat je slecht ziet, wil dat zeggen dat je geen andere ziekte kan krijgen”, zegt hij. Het kan ook zijn dat de slechtzienden geen begeleiding hebben of het geduld niet hebben om hun beurt af te wachten en daarom niet komen”, somde Slijngaard op. “Vandaar dat wij naar ze toe zijn gekomen en ze informeren waarom het onderzoek zo belangrijk is. Niet omdat het leuk is”, merkt Slijngaard op. Het is de eerste keer dat er zo een voorlichtingsactiviteit gehouden is door Stg. Lobi in samenwerking met NSBS.
Na de gehouden presentatie, heeft Slijngaard aan de hand van de gestelde vragen gemerkt dat er nog veel onduidelijkheid heerste over borst- en baarmoederhalskanker. Slijngaard hoopt dat er nu meer duidelijkheid is gekomen voor deze doelgroep na de gegeven informatie en de antwoorden die ze gekregen hebben op hun vragen. De doelgroep zelf is zeer tevreden dat ze in de gelegenheid gesteld zijn om onderzoek te laten verrichten in hun vertrouwde omgeving.

door Melissa Achthoven

More
articles