Profosoe internationaal on track

De atletiekvereniging Profosoe is de afgelo-pen twee weekenden internationaal on track geweest. Van 6-9 mei jongstleden werd deelgenomen aan de Dutch Caribbean Games, de World Athletic Days en de Kwali-ficatie for age group atletiekwedstrijden op Curaçao. Onderleiding van de coaches Mar-lon Veira en Shantine Groenhart heeft Pro-fosoe deelgenomen aan deze wedstrijden.
Naast het streven om Suriname op een waardige wijze te vertegenwoordigen, had de missie tot doel, atleten uit de kweekvijver zoveel mogelijk internationale wedstrijdervaring te laten opdoen. De oudere atleten werd de ruimte geboden om internationale wedstrijdritme te verkrijgen en om hun pres-taties te verbeteren. Zo liep Jermainy Tjon a Kon een personal best van 50.67 seconden op de 400m sprint. In tabel 1 zijn de prestaties op Curaçao aangegeven.
Het internationaal succes van Profosoe werd voortgezet toen een afvaardiging van de ver-eniging onder leiding van de coaches Mark Dompig, Angeloo Mercuur en Mitchel Col-lins afgelopen zaterdag 16 mei heeft deelge-nomen aan internationale atletiekwedstrijden in Frans-Guyana. Op het eerste gezicht leek het alsof de wedstrijden geen voortgang zouden hebben vanwege de zware re-gens. Ook werd gevreesd dat er geen scher-pe tijden gelopen zouden worden. Echter, toen de regen ophield was het raak. De hal-ve finales op het onderdeel 100 meter werden afgewerkt en al gauw bleek dat het zeer spannende finales zouden worden. In de fi-nale 100 meter vrouwen toonde Ramona van der Vloot weer vorm, nadat zij maandenlang getergd werd door blessures. Zij won overtuigend van de Fransen en pakte goud op dit onderdeel. Bij de mannen ging het om de titans Jeffrey Vanan en Ifrish Al-berg. De start was razendsnel en tot en met de 40 meter gingen beide Surinamers en een van de Fransen kop aan kop, halverwege de 100 meter was het een race tussen Vanan en Alberg, dit tot en met de 90 meter. In een strong finish won Jeffrey Vanan van de atle-tiek vereniging Agile goud in een tijd van 10.28 seconden, een nieuw Surinaams re-cord. Profsoe feliciteert hierbij de atletiek-vereniging Agile en Vanan met dit nieuw Su-rinaams record. Alberg liet een tijd van 10:35 seconden klokken, een enorme verbetering van zijn tijd (10.65 sec), gelopen op Curaçao. Op de 400 meter verbeterde Jermainy Tjon a Kon zijn personal best van 50.67 seconden, die hij gelopen had op Curaçao. Tjon a Kon liep 49.65 seconden. Op de 500 meter U-12 meisjes liep Rugiva Stuger een heel spannende race tegen haar Franse concurente.
Vanaf de start lieten ze de rest van de groep achter zich, Stuger liep aan kop. Op de valreep won de Franse atlete en veroverde Stu-ger zilver op dit onderdeel. Riliano Pinas nam ook de leiding op het onderdeel 500 meter U-12 jongens en won goud op dit on-derdeel. Jelyza Pengel won goud met een verschil in meters op het onderdeel kogelstoten, open categorie dames. Onderstaand in tabel 2 de prestaties in Frans-Guyana.