Voorzitter Waldy Nain van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO), heeft meerdere studenten die bezig zijn met het schrijven van afstudeeries ontvangen voor het verstrekken van informatie. De politicus die van huis uit docent geschiedenis is, zegt getroffen te zijn door de bezorgdheid van studenten waar het gaat om het vinden van een baan na te zijn afgestudeerd.
De aanzienlijke werkloosheid onder vooral jongeren en het nijpend tekort aan technisch geschoolde krachten, vormen een sta-in-de-weg voor groei en bloei van de republiek. Dit meldt de PDO middels een persbericht.
De opvattingen en de houding die werknemers ten opzichte van hun baan hebben worden herhaaldelijk door de werkgevers gehekeld, dit zonder de hand in eigen boezem te steken.
Werkgevers doen steeds luider hun beklag over onvoldoende beroepsopgeleide Surinaamse arbeidskrachten en een slecht of laag arbeidsethos bij de beroepsbevolking.
Goede en veilige werkomstandigheden, training, goede beloning en sociale bescherming, zijn van groot belang. Het bedrijfsleven doet nog onvoldoende in dit opzicht. Het investeert te weinig in de verdere scholing en opleiding van werknemers. Zonder daar iets voor te hoeven doen, komt de ondernemer aan geschoolde krachten die op kosten van de Staat en dankzij de opoffering van de ouders worden onderwezen. De werkgevers willen wel de mensen met de beste kwalificaties, maar dragen geen cent bij aan hun scholing. De lonen zijn over het algemeen laag. Bijdragen aan een pensioenfonds is hun ook te veel. Hun aandeel aan de zorgwetten vinden ze eveneens te zwaar. Ze klagen ook steen en been over het minimumloon. De secundaire voorzieningen zijn veelal niet om over naar huis te schrijven, en ga zo maar door.
De PDO is de mening toegedaan, dat verbetering van het Surinaams arbeidsethos een verantwoordelijkheid is van zowel werkgevers als werknemers, te beginnen met de Surinaamse arbeidskrachten: als dezen hun kennis, vaardigheden en werkhouding niet veel sterker gaan ontwikkelen, zullen ze het niet redden in de concurrentiestrijd op de arbeidsmarkt. Teneinde hun baan duurzaam te behouden, zullen onze arbeidskrachten in de eerste plaats zich moeten blijven scholen en laten trainen.
De PDO is de mening toegedaan dat het aantrekken van werknemers uit het buitenland om het tekort aan vaklui op te vangen een te gemakkelijke oplossing is. Het is niet denkbeeldig dat er hierbij complicaties kunnen optreden en daarom moet deze stap goed overwogen worden.
De partij vraagt aandacht voor migrantenwerkers. Ze zijn, hoe dan ook, mensen. Als ze zich in Suriname bevinden, moet duidelijk zijn waarom ze hier vertoeven. Ze moeten in het bezit zijn van een werkvergunning. En je krijgt pas werk als er geen Surinaamse werkers te vinden zijn om die posten te vervullen, is het uitgangspunt.
Buitenlandse arbeidskrachten vallen ook onder de Surinaamse wetgeving. Het sociale zekerheidsstelsel moet er op toezien dat ook de rechten en plichten van de buitenlandse werknemers gerespecteerd worden.