“Succes is niet vanzelfsprekend”
“De verkiezingsstrijd bereikt zoetjes aan haar climax. Politieke organisaties gaan tot het uiterste om een groot deel van het kiezersvolk voor de stembusgang van 25 mei 2015 achter zich te krijgen. In deze ‘grimmige’ competitie probeert men soms op de meest slinkse wijze aan stemmen te komen in de zoektocht naar macht. Morele waarden en normen worden dan geheel opzij geschoven, Marlyn Aaron-Denz, ondervoorzitter van de partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) in een persbericht.
Bij haar partij staan dienend leiderschap en herstel van morele waarden en normen hoog in het vaandel. De partij heeft daarnaast een pro Suriname houding.
In het persbericht staat verder dat DOE binnen de Surinaamse gemeenschap positief bekend staat. “Het harde werken en de transparante en eerlijke houding maken dat mensen positief over ons kunnen praten”, aldus Aaron-Denz.Ze haast zich echter door te stellen dat de positieve geluiden geen aanleiding moeten zijn om bij de pakken te gaan neerzitten.
De partijtopper wijst op het feit dat de organisatie tijdens de afgelopen verkiezingen ruim twaalfduizend kiezers achter zich had staan:“We zijn dankbaar voor elke positieve reactie, maarwe moeten harder blijven werken om meer stemmen te krijgen.”
Volgens de ondervoorzitter vindt er groei plaats. “Velen sympathiseren met de partij, maar je kunt dit niet meten en vertalen in zetels.”
PRO SURINAME
DOE voert daarom de Pro-Suriname politiek.
“Wij blaimen niet en claimen niet, want blaimers winnen nooit en winnaars blaimen nooit. Suriname moet winnen. De mensen zelf moeten bepalen”, zegt het hoofdbestuurslid resoluut.
“Bij de DOE-partij gaat het erom dat Suriname en Surinamers succesvol zijn. Samen kunnen wij winnen. Er blijft dus geen tijd over voor blaimen of claimen, maar alleen voor gezamenlijk succes.”
Volgens Aaron, zijn de overige tegenstanders bezig met oneigenlijke claims. “Hoe interessant ben je dan”, stelt ze retorisch.
Naar zeggen van de DOE-ondervoorzitter, zal de partij die voor Suriname gaan winnen. “Vriend en vijand was blij dat onze voorzitter Carl Breeveld altijd qourum verleende tijdens DNA-vergaderingen. We hebben dus genoeg credits opgebouwd. Onze voorstellen waren altijd in het belang van Suriname. Het functioneren in de DNA, zoals dat jaren middels chantage geschiedde, werd doorbroken en is er een nieuwe trend ingezet. Wil je veranderingen, dan eist dat ook een andere manier van aanpak. ”
De verschillende uitglijpartijen van politieke tegenstanders, baren de ondervoorzitter zorgen, maar zegt ze: “Het is de president die de mensen moet herinneren aan de afspraken welke gemaakt zijn bij het ondertekenen van een gedragscode.”
Ondanks verschil van inzichten, sluit de DOE-ondervoorzitter samenwerking met andere politieke organisaties na 25 mei niet uit. Volgens haar is dat een must in politiek Suriname. “Ook al zou een persoon niet aan het profiel van de partij voldoen, uiteindelijk zal naar het belang van Suriname moeten worden gekeken. Besluiten zullen dan op basis van een toekomstvisie worden genomen.”
De ondervoorzitter haast zich door te stellen dat sommige besluiten niet altijd door een ieder zullen worden begrepen. “Zoetjesaan zal echter het belang voor een groter doel begrepen worden.” Ze noemt Nelson Mandela als voorbeeld, die uiteindelijk in het belang van Zuid-Afrika met zijn politieke tegenstanders een samenwerking is aangegaan. Op het moment van die keuze, begrepen velen Mandela niet, maar naarmate de jaren voorbij gingen zag men het positieve gevolg van deze stap.