Een brief aan dovemansoren

Een aantal leden van de oppositie heeft in een brief DNA-voorzitter Jenny Simons gevraagd om een openbare vergadering uit te schrijven inzake de overname van de Suralco door de Staat. Een passage uit de brief luidt als volgt:
“Het is van eminent belang De Nationale Assemblee en de samenleving tijdig en afdoende te informeren over het beleid dat de regering voert en de vervolgstappen met betrekking tot de inzet van de natuurlijke hulpbron bauxiet voor onze nationale ontwikkeling. Daarnaast over de onderhandelingen die zullen moeten leiden tot beëindiging c.q. wijziging van de bestaande Brokopondo-overeenkomst en de afspraken die de regering reeds gemaakt heeft welke gericht zijn op de overname van de bedrijfsactiviteiten c.q. eigendommen van de Alcoa/Suralco in Suriname.
De kans is reëel aanwezig dat Suralco ook hetzelfde lot zal ondergaan, zoals Mariënburg suikerindustrie, de Para Industries, Tropica fruitverwerkingsindustrie, Wageningen rijstverwerkingsindustrie en de Para cassaveverwerkingsindustrie, indien deze regering de overname en continuering van de winnings- en verwerkingsactiviteiten op de voor ons bekende- en voor de samenleving nadelige manier ter hand neemt.
Ondergetekenden achten zich verplicht om, met alle hun ter beschikking staande middelen te voorkomen dat de genoemde overnameafspraken en gerelateerde activiteiten eveneens komen te liggen in hetzelfde kader als die van de goudovereenkomsten, waarbij er sprake is geweest van ernstige bevoordeling van enkelingen ten opzichte van het gehele Surinaamse volk.” De brief geeft duidelijk aan, dat de overheid beslissingen neemt zonder de democratische structuren te kennen. Het volk wordt opgezadeld met een deal waarvan niemand precies weet wat de voor- en nadelen zijn. Deze brief is tegelijkertijd aan dovemansoren gericht, omdat het parlement in de resterende drie weken voor de verkiezingen, niet bij elkaar zal komen. De DNA-voorzitter ziet hiervoor geen aanleiding en gaat eerder voor campagnevoering dan wat anders. Heeft u anders verwacht? Dat is precies de houding van deze regering door aan de bestaande structuren gewoon voorbij te gaan. Voor land en volk hopen wij en in het bijzonder voor de arbeiders, dat dit alles gunstig verloopt.

More
articles