Financiënminister zet president te schande

Minister Andy Rusland van Financiën zet president Desiré Bouterse al geruime tijd in zijn hemd, het staatshoofd is deze week opnieuw in verlegenheid gebracht. Nog geen week nadat de president ruiterlijk heeft toegegeven dat de financiële situatie van het land op dit ogenblik precair is, treedt Rusland naar voren en zegt en plan public dat alle ‘poeha’ die in politiek verband wordt gemaakt rondom de economie, gelogenstraft wordt. De minister deed de uitspraak schaamteloos in het even respectloze bakadina bla bla bla op de staatsradio. Gelukkig maar, dat hij de president op zijn eigen zender voor schut heeft gezet in een programma, geleid door zijn eigen ongeleide projectiel. De eerste gedachte die bij Keerpunt opkwam toen de onervaren minister het gedoe naar buiten flapte, was “Oh oh, nu eet het beest zichzelf op’.
In elk geval heeft de hoogste baas van het land gezegd dat het land geen geld heeft, en dat we onze schulden niet kunnen betalen. Per slot van rekening staat de regering onder regie van de president, en hij is degene die aan het parlement en aan het volk moet uitleggen hoe het zit met ons geld. Sorry, maar de uitspraak van de defensieminister is niets meer en niets minder dan een zware belediging aan het adres van Bouterse. Het lijkt wel alsof de man zat te wachten op een uitspraak van Fitch en Standard & Poor’s. In-eens hecht hij heel veel waarde aan de vermeldingen van deze twee ratingsbureaus. Keerpunt heeft hem echter niets horen zeggen over de harde cijfers die op regelmatige basis door de eigen Centrale Bank van Suri-name worden uitgebracht en waaruit ondubbelzinnig is af te lezen hoe onze monetaire reserves als bakstenen omlaag donderen en hoe de staatschulden (binnenlands en buitenlands) als raketten omhoog schieten. Waar blijft de minister dan met zijn rappe tong om daarover iets te zeggen?
Hoewel het alom bekend is, dat de regering onzorgvuldig omgaat met de financiële middelen van het land, heeft Rusland sinds zijn aantreden gezegd dat alles koek en ei is. Hoewel lokale en buitenlandse schuldeisers van de Staat maandenlang hun geld niet kunnen krijgen voor geleverde goederen en diensten, heeft de minister steevast volgehouden dat de rekeningen wel worden be-taald en dat het land niet in financiële nood verkeert. Is de penningmeester van het land zo slecht geïnformeerd over de boekhouding van Suriname? Wordt hij vals geïnformeerd over zijn ‘deskundigen’ of informeert hij het parlement en het volk al die tijd verkeerd?
Het is natuurlijk wel goed dat de president de wankele staat van ‘s lands portemonnee toegeeft. Het werkt wel op de lachspieren, wanneer je als regering eerst 5 jaren lang het volk valselijk voorhoudt dat het goed gaat met de financiële huishouding, om dan ineens te zeggen dat het niet goed gaat. Daarmee lijkt het alsof de economie plotseling binnen een week, of misschien in een dag, omver is gevallen. Of heeft Bouterse het zelf nu pas door? Dat vertelt dan alles over ‘s mans stuurmanschap. Alles bij elkaar had dit artikel beter gepast onder de titel ‘President maakt zichzelf belachelijk!’

More
articles