Terwijl Surinamers zich klaarmaken voor de aanstaande verkiezingen op 25 mei, is de Commissie Dienstplicht van het Nationaal Jeugdparlement onder leiding van de heer Dwight Prade, druk bezig de conceptwetten grondig door te lichten.
De Commissie heeft als hoofddoel om de conceptwetten die nu bij De Nationale Assemblee (DNA) liggen, op de Politieke Agenda te krijgen voor behandeling, zodat deze wetten breedvoerig bediscussiëerd kunnen worden.
De beraadslagingen moeten uiteindelijk leiden tot het goedkeuren van de wetten die voor de Republiek Suriname van eminent belang zijn. De aanname van deze wetten moet een teken zijn, dat Suriname de herinvoering van de dienstplicht met beide armen omarmd. Daarom gaat de Commissie Dienstplicht voor een nationale aanpak die moet zorgen voor een breed draagvlak voor het implementeren van de wetten, ongeacht welke Regering zal aantreden in 2015. De Commissie die het Jeugdparlement vertegenwoordigt,zal haar voelhorens goed binnen de sociale leefgemeenschappen uitsteken om consultatierondes en infosessies te organiseren. De Commissie is de mening toegedaan dat de herinvoering van de dienstplicht positieve veranderingen teweeg zal brengen voor de Surinaamse samenleving. Voor- en tegenstanders zullen er zeker zijn, maar dit laat de democratie in ons geliefd land leven. Wij moeten middels dialoog (zonder en partijpolitiek mee te willen drijven) elkaar kunnen overtuigen waarom de dienstplicht nu wel moet komen; en in welke vorm de dienstplicht gegoten zal moeten worden om het maximale uit de wet te halen.
De dienstplicht acht zij nodig; dit gezien feit dat normen en waarden tegenwoordig zoek zijn binnen de gemeenschap. De discipline, verdraagzaamheid en het nationalistisch gevoel nemen met de dag onder groeperingenvan jongeren. De criminaliteit viert hoogtij viert en kan mede door de dienstplicht in beheersbare proporties geleid worden. Dit, omdat onze territoriale grenzen blootgesteld zijn aan de criminaliteit.De groep ‘vroege schoolverlaters’ (drop-outs) die mede door de dienstplicht een tweede kans verdienen binnen deze maatschappij en een behoorlijk vak aanleren,aangepast aan hun skills, om door te groeien naar het niveau van een volwaardige, zelfstandige en zelfvoorzienende Surinaamse burger. Ook de verschillende sectoren zoals landbouw, veeteelt en visserij, onderwijs binnenland en de private sector, kunnen een optimale push krijgen met behulp van de dienstplicht. Zoals de wetten in conceptvorm staan, ligt het niet in de bedoeling dat dienstplichtige burgers tussen de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar alleen militaire oefeningen zullen ondergaan of met een wapen zelfverdedigingstechnieken aanleren zoals velen suggereren. Maar de dienstplicht moet mede helpen om volwaardige nationalisten te vormen die Suriname binnen en buiten vertegenwoordigen, met de status van een civiliseerde samenleving die weet welke waarde dit land en biedt. Daarom draagt de NJP Commissie Dienstplicht alle politieke partijen op om de conceptwetten op te nemen in hun politieke agenda.
Aldus de Commissie Dienstplicht van het Nationaal Jeugdparlement van Suriname.