UNODC: veiligheid, rechtvaardigheid en rechtsstaat

“Er is geen vrede zonder ontwikkeling, geen ontwikkeling zonder vrede, en er is geen duurzame vrede en duurzame ontwikkeling zonder respect voor de mensenrechten en de rechtsstaat”, zei Ban Ki-moon , secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Ban Ki-moon opende de conferentie van het 13ste United Nations Congress on Crime and Criminal Justice van de United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) samen met de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar in Doha, Qatar.
Het congres heeft de verklaring van Doha in een bredere agenda van de Verenigde Naties geplaatst. Het congres zal zich richten op de verbanden tussen veiligheid, rechtvaardigheid en de rechtsstaat, en het bereiken van een betere, meer rechtvaardige wereld. De verklaring gaat over integratie van de preventie van criminaliteit en strafrecht. De sociale en economische uitdaging moet worden aangepakt om de rechtsstaat, te bevorderen op nationaal, internationaal en mondiaal niveau. De veiligheid in de verschillende landen in de wereld is een belangrijk discussiepunt en de prioriteit van mensen overal ter wereld.
Tijdens de conferentie werd gisteren extra aandacht geschonken aan vrouwen en kinderen die in detentie zijn. Diverse sprekers gaven hun visie op de aanpak van deze groepen en het resocialisatiebeleid. “Criminaliteit is niet alleen een sociaal probleem, maar een ernstige hinderpaal voor het bereiken van duurzame ontwikkeling”, zegt de uitvoerende directeur van de UNODC, Yury Fedotov. Minister Edward Belfort van Justitie en Politie die de conferentie ook bijwoont, zegt dat er aandacht aan deze groep wordt geschonken, omdat het een kwetsbare groep is. Suriname is een heel veilig land vergeleken met de misdaden die in bijvoorbeeld het Midden-Oosten plaats vinden. De misdaden werden aangehaald tijdens de vergadering, maar de minister wenst de verschillende vormen van misdaad niet aan te halen. “De conferentie is heel belangrijk voor Suriname. Suriname is geen eiland. We leven samen met andere landen zowel regionaal, internationaal als mondiaal. Suriname is gevrijwaard van veel de gruwelijke dingen die in andere landen gebeuren. Als je deze conferentie niet bijwoont, dan mis je eigenlijk wat er gangbaar is in de wereld”, zegt Edward Belfort. De minister geeft aan dat Suriname zich voor wat betreft de veiligheid in het land gelukkig mag prijzen, Suriname heeft niets te klagen.
De conferentie is zondag 12 april begonnen en duurt tot ten 19e van april. De minister geeft ten slotte aan dat hij den 22ste van april terug verwacht kan worden in Suriname.

More
articles