Verreweg de meerderheid van de deelnemers aan de 51ste Avond Vierdaagse wandelmars (AVD), die vanavond met de prijsuitreikingen wordt afgesloten, loopt mee in de wandelgroep van een politieke partij. Purcy Olivieira, voorzitter van AVD-organisator Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS), zegt desgevraagd aan De West dat 5.408 van de 8.824 lopers zijn ingeschreven als lid van een politieke partij. Daarmee kan uitgerekend worden dat 61,29% van de deelnemers gecategoriseerd kan worden als “politieke wandelaar”. De Nationale Democratische Partij (NDP), spant de kroon met 3.004 wandelaars, gevolgd door de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (APOP) met 2.000 leden. De overige partijen zijn in vergelijking met die twee nogal bescheiden: de partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) telt 175 lopers, gevolgd door de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) met 96. Daarna volgen Nieuwe Stijl KTPI (NSK) met 93 lopers en de Nationale Partij Suriname (NPS) met 40 wandelaars.
De partijen maken in ruime mate gebruik van de gelegenheid om hun campagne te voeren in verband met de algemene, vrije en geheime verkiezingen volgende maand. De lopers gaan gekleed in partijkleuren, scanderen leuzen en zingen strijdliederen, delen stickers en andere propaganda hebbedingetjes uit aan toeschouwers langs de kant. Sommige partijen hebben grote supportgroepen op strategische locaties langs de routes. De NDP heeft zelfs een hotspot met additioneel entertainment langs de kant.
NIET IEDEREEN GELUKKIG
Niet alle toeschouwers zijn even gelukkig met de overmatige politieke tint. Jim (34 jaar), is na dag één al afgekickt. Hij vertelt aan De West: “Ik wilde gezellige wandelaars zien. Ik vind het altijd leuk om de kostuums te bewonderen, en ik geniet van de lollige lopers, en van wat muziek, al is die soms wat rommelig. Maar ik was plotseling beland in een massameeting van een politieke partij. Sorry, maar als ik politiek wil, dan ga in naar een politieke vergadering. Wandelmars is niet meer wat het was. ”
Claudine, een 26-jarige moeder die met haar zoontje van 7 jaar is, baalt ook van wat ze noemt “de politieke coup” op wat eens zo een gezellig publieksevenement was. Ze zegt dat ze wel van tevoren wist dat er politieke partijen meeliepen, maar dat die meer dan de helft van de show zouden uitmaken, had ze niet durven raden. “Als ik wist dat we dit zouden zien, had ik mijn zoon niet meegenomen. Ik was niet eens van huis gegaan hiervoor. Het zou beter zijn als politieke partijen voortaan worden verboden.”
Niet iedereen deelt de mening van Jim en Claudine. “Laten we niet flauw doen. Politieke partijen doen al jaren mee aan de wandelmars. Het ene jaar iets meer dan het andere. En bovendien, we hebben maar één keer in vijf jaar verkiezingen, laat die partijen hun ding doen. We beleven nu al de vierde, tevens laatste dag. De wandelmars is alweer over en uit”, aldus een goedlachse Eric, die de pret ervan nog kan inzien.
BVSS: NIKS VERKEERD
Ook ADV-organisator Olivieira, ziet niets verkeerd in de overmacht van de politieke partijen:
“De sfeer van AVD wordt niet echt negatief beïnvloed door het aantal deelnemers dat loopt voor de verschillende politieke partijen hoor, echt niet. Als de politieke partijen niet mee zouden doen, dan zouden deze zelfde lopers gewoon meelopen in de andere groepen,” aldus Olivieira. Er is volgens hem nauwelijks tot geen verschil te merken zegt hij wanneer hij op dag drie op verzoek van De West een algemene beschouwing geeft over het verloop van de wandelmars.
Hij onderkent evenwel dat de partijen in de AVD een opening hebben gezien op een spontane manier direct toegang te krijgen tot het publiek.
Olivieira voegt echter eraan toe dat de deelname van de politieke partijen niet gekoppeld moet worden aan de ideologie van de loop. Ook hij vindt dat mensen niet alle kleine dingen moeten aangrijpen om oneigenlijke conclusies te trekken: “Want het gebeurt niet elk jaar dat de politieke partijen meedoen.”
Hij wijst erop dat ook de verkiezingscommissie gebruik maakt van de activiteit van de AVD om binnen een kort tijdsbestek veel mensen direct te bereiken. De commissie heeft een hotspot van waaruit zij kiezers aanspoort om op 25 mei naar de stembus te gaan. De voorlichtingscampagne tijdens de wandelmars is deel van een intensieve voorlichtingsmissie van de commissie die zich onder meer ten doel stelt gedaan te krijgen dat op de verkiezingsdag zoveel mogelijk mensen gebruik maakt van hun stemrecht en daadwerkelijk gaan stemmen.
Tot en met dag drie waren er geen meldingen van calamiteiten tijdens de loop.
door redactie De West