Suriname stuurt vermoedelijke IS-rekruut terug

De Militaire Politie (MP) heeft vanmorgen een 16-jarige tiener uit Jamaica op de eerstvolgende vlucht teruggestuurd, nadat hij op de Johan Adolf Pengel Luchthaven was geland, met de bedoeling via Suriname en Nederland door te reizen naar Turkije. Voordat hij in Suriname was aangekomen, had een regionale inlichtingendienst de Surinaamse autoriteiten getipt dat de jongen zeer vermoedelijk plannen heeft om zich te gaan aansluiten bij een tak van de uiterst moordzuchtige terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat heeft het Korps Politie Suriname in een persbericht laten weten.
Na aankomst is de tiener aan een onderzoek onderworpen en ondervraagd door de Politie Inlichtingen Dienst. Aan de hand van het resultaat van de ondervraging en de verkregen achtergrondinformatie vanuit Jamaica, is na overleg tussen politiechef Humphrey Tjin Liep Shie, waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday en de leiding van de MP
besloten om de tiener terug te sturen naar zijn land van herkomst, Jamaica. Bij het ter perse gaan van deze editie was hij al teruggestuurd. De Amerikaanse legergeneraal John Kelly waarschuwde vorige maand nog tijdens een lezing in het Pentagon dat mogelijk meer dan honderd personen uit de kleine Caribische landen de afgelopen periode zijn afgereisd naar Syrië om deel uit te maken van IS. Kelly maakt zich vooral zorgen dat mensen die bij IS zijn opgeleid, na terugkeer naar hun land, een bedreiging kunnen vormen voor de regio. Dat gevaar zou ook de veiligheid van Amerika onder druk kunnen zetten. Zo zouden ze via drugs- en andere criminele netwerken de Verenigde Staten kunnen binnenkomen.

More
articles