Raymond Gilson eerste Surinaamse IAAF Lecturer

Raymond Gilson heeft met goed gevolg de IAAF Level II Lecturers Course afgerond. De-ze cursus werd van 17 tot 30 maart jongtsleden in Lima, Peru georganiseerd door het Regionaal Ontwikkelingscentrum van Zuid-Amerika. Gilson, die door de Surinaamse Atletiek Bond (SAB) was afgevaardigd, is met zijn succes de eerste IAAF Level II Lecturer in Suriname. In totaal namen 16 coaches uit Zuid-Amerika deel aan deze cursus. Alleen Brazilië, dat vorig jaar zelf deze training verzorgde, Guyana en Frans-Guyana waren afwezig.
Gilson geeft aan dat hij een bijzonder positieve ervaring heeft gehad en noemt de sa-menwerking met de diverse collegas goed en prettig. Volgens hem kan het netwerk gebruikt worden ten behoeve van de SAB voor uitwisseling van kennis en ervaring van coaches en om deel te nemen aan wedstrijden en trainingskampen in andere Zuid-Amerikaanse landen. Volgens Gilson is de behoef-te om een volledige atletiekaccommodatie te hebben in Suriname nog sterker geworden bij hem. Dat zal de mogelijkheid bieden om alle onderdelen te kunnen beoefenen.
“Als Lecturer wordt je geleerd om alle onderdelen te beheersen en te doceren.
Sommigen doen we in Suriname helemaal niet vanwege het gebrek aan de faciliteiten daarvoor. Anderen die we wel doen, zullen we nooit optimaal en niet op een hoger niveau kunnen doen op gras.
Door de Internationale Associatie van Atletiek Federaties (IAAF) zijn docenten opgeleid die op hun beurt trainers moeten opleiden van het tweede niveau. De IAAF kent namelijk een systeem van vijf trainersniveaus. De SAB vaardigde Gilson als Level I Lecturer af.
Hij verzorgde in februari jongstleden met Oscar Gadea (Uruguay) een Level I cursus in Suriname met 14 geslaagden.
Het ligt in de bedoeling om het volgend jaar samen met de heer Gadea de geslaagden van de Level I cursus op te leiden naar het volgend niveau. De SAB zegt dat zij hiermee haar kader van gediplomeerde trainers vergroot en versterkt.

More
articles