Geen speciale voorziening bejaarden verkiezingen

Er is geen speciale voorziening getroffen om op de verkiezingsdag, 25 mei aanstaande, seniorenburgers in bejaardentehuizen tegemoet te komen. Dat zegt Sabitrie Gangapersad, voorzitter van de Commissie Voorlichting Verkiezingen 2015, in een vraaggesprek met De West. Ze adviseert daarom familieleden om bejaarden en anderen die slecht ter been zijn, te begeleiden naar de stembus van hun ressort. De West interviewde Gangapersad naar aanleiding van verschillende verzoeken tot het toepassen van speciale voorzieningen, zoals mobiele stembureaus, voor deze bijzondere groepen.

Maar de commissievoorzitter zegt dat het logistisch te moeilijk is om dat voor elkaar te krijgen.
,,Want, …” licht ze de complexiteit toe: ,, … als er bijvoorbeeld honderd seniorenburgers in een tehuis wonen, die afkomstig zijn uit verschillende ressorten, dan moeten er evenveel mobiele units geplaatst worden om ze te accommoderen.” Ook voor mensen die zich op verkiezingsdag in het ziekenhuis bevinden, zijn er geen speciale voorzieningen getroffen. Wie zich sterk genoeg voelt en toch wil stemmen, zal toestemming moeten vragen aan de behandelende arts om, onder begeleiding van een familielid, naar het stembureau te gaan.
Gangapersad verklapt dat ook de goudmultinational IAMGOLD had gevraagd om speciale voorzieningen door een mobiel stemlokaal ter plekke te installeren, zodat werknemers hun stem konden uitbrengen. Maar ook dat is volgens Gangapersad logistisch ondoenlijk. De werknemers zijn namelijk niet allemaal uit één ressort, en mogen daardoor niet allemaal op één plek stemmen. Die stemmen mogen althans niet bij elkaar worden verzameld en / of geteld. De commissievoorzitter doet daarom een dringend beroep op bedrijven en instellingen om op de verkiezingsdag hun personeel in de gelegenheid te stellen om zijn stem uit te kunnen brengen.
De commissie stelt voorts dat er alles aan wordt gedaan om te bewerkstelligen dat wordt voldaan aan de wet met betrekking tot de Algemene Vrije en Geheime Verkiezin-gen. Gangapersad zegt dat er extra bewaking wordt aangetrokken om op de stembiljetten te passen. Ze verwacht veel politieagenten op de been, plus leden van de adhoc ordediensten op en rondom de dag van de stemming.

door Melissa Achthoven

More
articles