Opnieuw goud voor Van Assen

Miguel van Assen heeft gisteren een gouden medaille voor Suriname in de wacht gesleept tijdens de 44ste Carifte Games op St. Kitts & Nevis. Van Assen, die vanuit de Verenigde Staten van Amerika met zijn Amerikaanse coach Robert Jarvin naar het Caribische eiland afreisde en zich bij de overige van de Surinaamse sporters voegde, behaalde pas de vierde gouden medaille van Suriname in de 44-jarige geschiedenis van de Carifta Games. Van Assen alleen is verantwoordelijk voor drie van deze vier gouden plakken. Maandag liet hij 16.24 meter noteren op het hink-stap-springen. Hoewel van Assen met deze prestatie zijn Carifta-record van 16.33 meter welke hij in april 2014 liet noteren niet naderde, liet hij maandag de concurrentie toch ver achter zich. De Jamaicanen Obrien Wasome en Odaine Lewis eindigden respectievelijk als tweede en derde. Wasome pakte zijn tweede zilveren medaille met een personal best (PB) van 15.85 meter tegen een rugwind van 2.4m/s.

Titelverdediger Lewis sprong 15.79 meter tegen een rugwind van 3.3m/s. Van Assen had een rugwind van 0.7m/s.

Van Assen won zijn eerste gouden Carifta-medaille in 2013 toen hij als atleet van de atletiekvereniging Marwina Suriname vertegenwoordigde op de 42ste Carifta Games in 2013. Als 16-jarige schreef Van Assen toen geschiedenis voor Suriname door op Jamaica twee gouden medailles te winnen. De eerste gouden medaille ooit voor Suriname op deze spelen behaalde hij toen ook op het onderdeel hink-stap-springen (U-17) in een nieuw Carifta-record van 15.03 meter. De tweede gouden plak kwam twee dagen later op hoogspringen (2.03 meter), ook U-17.

In 2014 won Van Assen zijn tweede gouden medaille en maandag voegde hij er de derde aan toe.

De Surinaamse Atletiek Bond (SAB) is met 17 atleten op de Carifta Games vertegenwoordigd. Behalve de gouden plak voor Van Assen, waren er dan ook andere medailles voor Suriname.

Zo sleepte Zainy Nelzon dinsdag een zilveren medaille in de wacht gesleept op het onderdeel hink-stap-springen. Met een sprong van 11.88 meter werd ze tweede in de U-18 klasse. Nummer 1 werd Charisma Taylor van de Bahamas met 12.01m en op de derde plaats eindigde Nichioner George van Grenada met 11.68m.

Deborah Galong en Fidella Boorie (U-20) haalden de finale op het onderdeel hink-stap-springen maar vielen niet de prijzen. Boorie verbeterde wel haar PB en sprong 12.45m.

Marciano Shepper deed mee aan de meerkamp en kwam op 8 onderdelen uit in de U-18 klasse. Shepper eindigde bij deze Octathlon op de elfde plaats. Aan dit onderdeel namen 23 deelnemers deel. Het bijzondere is dat de 15-jarige Shepper de hoogst geëindigde U-18 atleet is.

Dave Pika (U-20) haalde bij hoogspringen de finale niet met een sprong van 1.90m. Jeliza Pengel (U-18) werd in de finale van kogelstoten achtste met een afstand 12.74m. Bij de 100m vrouwen U-18 eindigde Chivinga Doekoe als zevende in haar serie met een tijd van 12.80 seconden en Sabrina Menzo werd zesde in haar serie met een tijd van 12.58 seconden.

Op het onderdeel 100m mannen U-20 eindigde Romario Panza laatste in zijn serie met een tijd van 11.82 seconden.

Gilberto Aloeboetoe eindigde als laatste op het onderdeel 1500m U-20 mannen in een tijd van 4:31:86.

Bij de vrouwen verspringen U-20 haalde Fidella Boorie geen finale plaats met een sprong van 5.12m.

Winston Collins haalde de finale niet op 800m mannen U-18 maar verbrak wel zijn twee PB’s met en tijd van 20:10:07.

De Surinaamse atleten reisden af met de coaches Marlon Veira en de Cubaan Lazaro Calderon, terwijl Jenny Cheuk A Lam optrad als delegatieleider.

De Surinaamse delegatie keerde vandaag terug naar ons land.