Justitia Pietas Fides MMDCCXXV

– VHP – I. Ondanks een negatieve campagne die werd gevoerd, tegen de kandidatuur van Mahinder Jogi, heeft het partijcongres van de partij hem aangewezen voor Saramacca en voorkomen dat nog een ‘parlementair kanon’, in De Nationale Assemblee niet meer gezien zou worden. Een top NDP-er zou eens zeggen: “…Jogi is een sterke speler…!”. Dat is nou weer een open deur intrappen.

– VHP – II. ‘Info Act’ is pure propaganda voor de NDP, op kosten van de Staat? Wie had anders gedacht van/over mensen die niet eens weten, hoe het maatschappelijk fatsoen —in een geciviliseerde samenleving— eruit ziet of mag functioneren.

– VHP – III. Kandidaten voor posities op de lijst van De Nationale Assemblee, zijn unaniem aangenomen door het congres van de oranjerode partij. Daarmee werd duidelijk wie mogelijk terugkeren, wie uit de race gingen en/of zichzelf op rationele gronden terugtrokken. De voorzitter van de VHP had alleen maar bemoedigende woorden, voor de vele mensen die op het partijcongres binnen kwamen en ook voor die helaas uitvielen. De laatste groep zal op ander politiek niveau worden ingezet. Bij de NPS, BEP en Pertjaja Luhur (PL), waren er gelijkluidende ontwikkelingen op Palmzondag. Interessant, goed in de gaten te houden wie de (schaduw-) kandidaten zijn en/of mogen worden, indien de op 25 Mei 2015 ‘direct gekozen DNA-leden’, doorschuiven naar een regeringspost in het volgende kabinet of anderszins aftaaien. Hopelijk daarbij geen noemenswaardig kwaliteitverlies.

– Crash. Weer een crash op de Afobakka-weg, waarbij minstens vier zwaargewonden vielen. Uit Costa Rica via Nederland het droeve bericht, dat oud-zwemkampioen Jair Blokland (22), tezamen met een mede-inzittende om het leven kwam bij een zwaar auto-/verkeersongeluk.

– Begroting. De debatten cq. algemene beschouwingen ter zake de staatsbegroting en nevenschikkende budgetten zijn in De Nationale Assemblee aangevangen. Front/VHP vertegenwoordiger Asies Gajadien gaf een macaber beeld van de grote onvolkomenheden en ongehoorde discrepanties, bestaande uit miljoenen en nog eens miljoenen aan verschillen in de ‘financiële nota’ ten opzichte van werkelijk beschikbaar gekomen cijfermateriaal en vraagt per ommegaand opheldering, waarna correctie van het staatsbudget, dat indien correct samengesteld, alsnog bij “Wet” zal moeten worden aangenomen. Giga klus en een mondvol aan collectief verwijt! Intussen heeft ook de fractieleider van de oppositie in het parlement, Radjkoemar Randjietsing gevraagd aan de regering Bouterse, waar de goudreserves die in vertrouwen waren opgepot en neergelegd bij de Centrale Bank van Suriname, naar toe zijn verdisconteerd.

– ‘Tjallie’. De naar de VHP uitgeweken NDP-er, waarschuwt nadrukkelijk voor reeds gestarte omkooppraktijken…, richting DR- en RR-kandidaten. Blauwdruk uit 1996, wederom en reeds genoegzaam voorspeld boven tafel gehaald. Men heeft totaal geen respect voor het Volk van Suriname. Als alleen maar dat ene ding wordt gerealiseerd. Vooralsnog, relatief ‘vrij’ blijven rondlopen als geïdentificeerd megacrimineel.

– NDP. Met uitleg van een der ondervoorzitters, zal de ‘paarse partij’ op 07 April 2015 kandidatenlijsten doorploegen en daarover mededeling doen. Op DNA, DR en RR-niveau. Vooral de laatste twee, zijn voor deze partij traditioneel het allerbelangrijkst. Tot aan de Verenigde Volksvergadering (VVV) toe, geeft de ervaringsleer aan.

– Moccro-war. Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee verdachten van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam levenslang geëist. Adil A. (26) en Anouar B. (34) staan terecht voor de schietpartij in december 2012, waarbij twee mensen om het leven kwamen, en voor het schieten op motoragenten. Het OM kwam tot levenslang vanwege het excessieve geweld dat werd gebruikt tijdens de liquidatie, en de kille manier waarop de verdachten de twee moorden pleegden. Daarmee hebben de twee volgens de officier van justitie hun recht op een nieuwe kans na een lange gevangenisstraf verspeeld. De liquidatie in de Staatsliedenbuurt was schokkend, omdat de daders met automatische wapens in een woonwijk hun slachtoffers achterna zaten. Ze vuurden een groot aantal kogels af, woningen en een woonboot werden geraakt. Ook in een kinderkamer werd een kogel teruggevonden. Voor een derde verdachte, Stefan S. (45), heeft het OM om vrijspraak gevraagd. Justitie denkt dat hij wel op een bepaalde manier betrokken is geweest, maar kan het niet bewijzen.

– Inside. Een auto heeft het hek van het hoofdkantoor van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA geramd. Bewakers openden het vuur op de wagen, waarbij volgens de Amerikaanse omroep NBC een man om het leven is gekomen. Er zijn volgens een legerwoordvoerder twee gewonden. In de auto zouden twee als vrouw verklede mannen hebben gezeten die het kantoor van de NSA hadden willen binnendringen. Overigens lagen er een geweer en drugs in de auto, meldt NBC. Maar volgens de inlichtingendienst FBI, was er geen sprake van een terroristische actie.

– Oekraïne. Een zootje na de vliegramp. Het internationale team, dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar de MH17, is op zoek naar getuigen die iets weten over de aanwezigheid en het gebruik van een Buk-raketinstallatie op de dag van de vliegramp in Oost-Oekraïne. Het onderzoeksteam heeft een video verspreid met beelden van een Buk-systeem en fragmenten van onderschepte telefoongesprekken van de pro-Russische separatisten. In de video worden beelden getoond van een Buk-raketsysteem en wordt gemeld wat bekend is over de route die het heeft afgelegd. De ochtend na de crash zegt een separatist in een telefoongesprek dat de Oekraïense geheime dienst heeft onderschept, dat het Buk-raketsysteem weg is uit Oekraïne en de grens is overgebracht naar Rusland. “Het was een zootje……, verder heb ik niets te zeggen……”, zegt de separatist. Twintig minuten later wordt in een ander gesprek gesproken over: “een ramp”.

– Lufthansa. Het zal die Duitse vliegmaatschappij en de budgetdochteronderneming Germanwings —na forensische recherche— waarschijnlijk zeer veel gaan kosten. De co-piloot die het Germanwings-toestel mogelijk opzettelijk heeft laten neerstorten, is jaren geleden behandeld voor zelfmoordneigingen. De openbaar aanklager in Düsseldorf heeft bekendgemaakt, dat Andreas Lubitz, daarvoor over een langere periode is behandeld door een psychotherapeut. De behandeling dateert volgens de aanklager nog van voordat Lubitz’ carrière als verkeersvlieger begon. De laatste jaren zouden er ‘geen aanwijzingen’ zijn geweest, dat Lubitz (27) suïcidaal was of dat hij anderen iets zou willen aandoen. Lubitz bezocht recentelijk wel artsen. Maar daarbij kwamen volgens de aanklager geen signalen naar voren, dat Lubitz een gevaar vormde voor zichzelf of voor anderen. De artsen die de co-piloot bezocht, waren weer wel gespecialiseerd in neurologische aandoeningen, psychiatrie en psychotherapie. De afgelopen week, heeft de aanklager meerdere mensen uit de omgeving van Lubitz gesproken. Uit die gesprekken zijn aanwijzingen naar voren gekomen, over het motief van zijn daad.

– Sarkozy. In ieder geval in de lift. En in niet geringe mate. Tijdens de lokale verkiezingen heeft de Franse bevolking haar ongenoegen over het huidige linkse regeringsbeleid van president François Hollande duidelijk gemaakt. Regeringspartij ‘Parti Socialiste’ (PS) heeft in slechts 28 departementen een meerderheid behaald, voor de verkiezingen hadden ze de macht in 61 departementen. In 66 van de totaal 101 departementen wist een rechtse coalitie een meerderheid te behalen: een grote overwinning. Oud-president Nicolas Sarkozy van de conservatieve partij ‘Union pour un Mouvement Populaire’ (UMP) profiteerde van een lijstverbinding met de centrumrechtse partij Union des Démocrates et Indépendants (UDI). De Belgische pers: De UMP van voormalige president Nicolas Sarkozy en de partijen die ermee verbonden zijn, werden de grote winnaars in de regionale verkiezingen in Frankrijk. Ook het extreemrechtse Front National doet het goed. De socialistische partij van huidig president François Hollande moet zware verliezen incasseren, ook Hollandes eigen departement helde over naar rechts. Premier Manuel Valls van de linkse Parti Socialiste gaf de zege van het rechtse kamp bij de departementsverkiezingen toe en kondigde nieuwe economische maatregelen aan. Na de eerste ronde van de regionale verkiezingen vorige week werd al duidelijk dat rechts het zeer goed deed. De UMP haalde toen al bijna een derde van de stemmen, wat een enorme opsteker was voor Sarkozy die vorig jaar de leiding van de partij weer in handen nam. Het FN kwam uit op een kwart, terwijl de PS het met 22 procent moest stellen. In de departementen waar vorige week niemand de meerderheid haalde, moest dit weekend een tweede keer gestemd worden. En opnieuw trekt rechts aan het langste eind. De UMP zou volgens de exit polls uitkomen op 65 tot 70 van de 102 departementen, een flinke vooruitgang ten opzichte van de 41 waar ze de meerderheid had. De socialisten zouden ongeveer de helft van hun 61 departementen kwijtspelen. La Corrèze, het thuisdepartement van president Hollande, werd zo veroverd door de UMP en ook het noorden van Frankrijk, tot op vandaag een links bastion, helt over naar rechts. Daarbij doet ook het extreemrechtse Front National het heel goed, al ziet het er voorlopig niet naar uit dat de partij van Marine Le Pen een departement binnenhaalt.

– Eigen richting. Bandiet in het gebied Leiding 9A en 11A, door burgers zwaar mishandeld? Er is voor gewaarschuwd, dat de getergde burgerij op den duur het recht in eigen hand zal nemen.

– Aanval. De ongeveer vijftien aanvallers van een politieambtenaar te Tapoeripa zijn bekend bij de politie en worden gezocht voor openlijke geweldpleging en wederrechtelijke ontwapening van een lid bij de opsporing en gewapende macht ingedeeld. De agent is opgenomen in een ziekenhuis ten gevolge van verwondingen die hij bij de wederrechtelijke overmeestering heeft opgelopen. Zijn toestand is stabiel te noemen.

– Einde. De eigengereidheid van Guus Hiddink wordt het einde van een succesvol Oranje-verhaal. Let op! Guus Hiddink heeft geen spijt van de keuzes die hij heeft gemaakt tegen Turkije (1-1). De bondscoach van Oranje vond het resultaat teleurstellend, maar vond het spel niet heel slecht. “Ik zou het nu niet anders gedaan hebben…”, zei Hiddink bij de persconferentie in ‘Huis ter Duin’ in Noordwijk. http://nos.nl/artikel/2027691-hiddink-wil-niets-weten-van-kritiek.html

Justitia Pietas Fides MMDCCXXV

More
articles