Padieboeren geven strijd niet op

Date

Nickerie – Met een lijkkist voorop, gedragen door vier personen die gevolgd werden door nog ongeveer honderd mannen, allen padieverbouwers, liepen de padieboeren vanmorgen vanaf het Volksplein in protest naar het commissariaat. Daar heeft de voorzitter van de Suriname Padieboeren Associatie (SPBA), Harrinandan Oemraw, zoals ook het geval was de vorige seizoenen, een petitie overhandigd aan districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh, bestemd voor minister Suresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).
In de petitie zeggen de boeren dat het bij hen er niet in kan dat de exporteurs een prijs van SRD 84, 39 krijgen voor een baal droge padie. De exporteurs zouden volgens de SPBA zelf te kennen hebben gegeven dat het transport naar de fabriek en de verwerkingskosten SRD 7 per baal bedraagt. Eenderde deel van de afgeoogste padie wordt op de lokale markt afgezet tegen een gemiddelde prijs van SRD 3000,- per ton witte rijst.

De SPBA hekelt het feit dat de boer slechts SRD 45 en SRD 50 per baal wordt geboden voor een baal natte padie van 79 kilogram.

Gezien voornoemde feiten vraagt de boeren belangenorganisatie aan minister Algoe om bemiddeling ter opheffing van het verschil tussen de door hen berekende kostprijs en de door de opkopers geboden opkoopprijs. Volgens de SPBA, betalen de opkopers SRD 45 en SRD 50 per baal natte padie, terwijl de kostprijs gelijk is aan SRD 66. Met een winstmarge van 15 procent, zou de prijs dan komen op SRD 75, 90. De padieboeren zeggen het erg te vinden dat zij elke keer weer de dupe worden van dit soort handelingen van de opkopers/verwerkers.

De SPBA voorzitter zegt aan de krant uiterlijk vrijdag antwoord te verwachten van de LVV minister. Indien dat uitblijft of er geen bevredigend antwoord komt, zullen volgens Oemraw harde acties niet uitblijven.

More
articles