March 25, 2015


Lage olieprijs gunstig voor Merianproject


March 25, 2015

De lage wereldmarktprijs voor olie is gunstig voor wat betreft de kosten die gemaakt worden in het Merian Goudproject, voorts is Staatsolie in het verleden al geconfronteerd geworden met olieprijzen van US$ 26 per barrel. Dit kwam vandaag naar voren tijdens een presentatie van de financieel directeur van Staatsolie, Agnes Moensi-Sokowikromo, die ze gaf in het kader van de lancering van de tweede obligatielening van het parastataal bedrijf. Ze legde uit dat diverse geprojecteerde kosten voor wat betreft het component olie gehalveerd zullen worden, gezien het feit dat die gecalculeerd waren bij een prijs van US$ 100 per barrel. Daarnaast zijn er veel operationele kosten die gemaakt worden in Canadese dollars en euro, hetgeen gezien de huidige koersen van die valuta’s, gunstig uitvallen. Staatsolie participeert voor 25% in het Merian Goudproject en draagt zo’n US$ 249 miljoen bij in de gouddeal. Het geologisch vertrekpunt in het Merian-project is uiterst ideaal en als alle operationele kosten op een vooraf bepaald niveau blijven, zullen die voor de eerste vijf jaren geraamd zijn op slechts US$ 750 tot 850 per oz, evenwel valt onder meer het oliecomponent nu dus een stuk lager uit. In het eerste lustrum zullen bij de beginoperaties van Newmont door relatief zachter gesteente en het bovenste gedeelte van de aardkorst worden geboord. De zogeheten stripping ratio tijdens de levensduur van de Merianmijn zal 3:1 zijn, hetgeen inhoudt dat dus voor elke kubieke meter erts slechts drie kubieke meter afvalgesteente verwijderd zal hoeven worden. Dit is gunstiger dan de strip ratio’s in open mijnprojecten in West-Afrika (3,7), het Guyanaschild (4,2) en Australië (4,4). Moensi stipte voorts aan, dat er een gemiddelde productie zal zijn van 400 Koz tot 500 Koz per jaar en dat bij een verwachte goudprijs van US$ 1225 per oz de investering van Staatsolie terug verdiend is binnen zeven jaar. Ze gaf ook aan, dat Staatsolie zo’n tien jaar geleden met olieprijzen van US$ 26 per barrel geconfronteerd is geweest en ook nu zal weten in te spelen op ongunstige olietarieven. Ten opzichte van andere oliebedrijven, zit Staatsolie overigens in de top als gekeken wordt naar het aantal jaren dat er in ieder geval nog oliereserves beschikbaar zijn, namelijk 15,5 jaren en 100 miljoen barrels. Als verder gekeken wordt naar de lifting cost per barrel, is die zelfs het laagst bij Staatsolie, namelijk US$ 6,5 per barrel. Deze lage productiekosten maken dat Staatsolie de op een na hoogste winstgevendheid (49%) heeft in vergelijking met verschillende oliemaatschappijen. Ze gaf dan ook de verzekering, dat investeerders zonder enige schroom kunnen beleggen in Staatsolie. De rente op de tweede obligatielening bedraagt 7,75 procent op het ingelegde bedrag, dat onbeperkt is. Er zijn coupures van US$ 100 en veelvouden daarvan tot US$ 100.000.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249