March 24, 2015


Kwart minder neerslag dan normaal in 2014


March 24, 2015

De gemeten neerslag in geheel Suriname is vorig jaar 23 procent minder geweest dan het veeljarig neerslag gemiddelde, daarenboven blijkt dat de gemiddelde temperatuur stijgt.  Dit verklaarde meteoroloog Sukarni Sallons-Mitro, gisteren tijdens een  presentatie in het University Guesthouse over de neerslagstatistieken van ons land. Uit de onderzoeksresultaten, die het waarnemend hoofd van de Meteorologische Dienst Suriname wereldkundig maakte in het licht van 22 maart Wereld Waterdag en 23 maart Wereld Meteorologie-dag, komt naar voren dat in 2014 bij alle meetstations in totaal 1884,3 milimeter neerslag werd gemeten, terwijl het veeljarig neerslag gemiddelde 2155 mm bedroeg. De weerkundige wees er op, dat er minder regenval is gemeten zowel in het kustgebied als in het binnenland en kwam tot de slotsom dat deze resultaten geen toevalligheid zijn. Er is namelijk aangetoond, dat de gemiddelde temperatuur in het Caribisch gebied en Zuid-Amerika stijgt, zo ook in Suriname. Voorts is er wereldwijd een variabele neerslag, waarbij er in het ene gebied een toename is en in het andere een afname. “Met deze resultaten als achtergrond, weten we al dat wat in 2014 aan het gebeuren is met onze neerslag geen toevalligheid is. Dit behoeft wel verder onderzoek, monitoring en waakzaamheid voor verdere veranderingen”, meende Sallons-Mitro. Uit een lokaal onderzoek onder de rijstboeren is voorts gebleken, dat het klimaat de rijstproductie in Nickerie zowel positief als negatief beïnvloedt. Belangwek-kende sectoren zouden in ieder geval moeten inspelen op meteorologische data en accepteren dat klimaatverandering een voldongen feit is. “Het klimaat zal blijven veranderen en dwingt ons te veranderen”, aldus Sallons-Mitro. Voor wat be-treft de neerslag – en temperatuurverwachting rond de periode maart-april-mei 2015, heeft ze overigens een prognose op-gesteld. Momenteel zitten we in de Kleine Droge Tijd, die loopt van begin februari tot midden april en gedurende deze periode is de Inter Tropische Convergentie Zone ten zuiden van Suriname. Tot en met mei is er een redelijke kans dat de neerslag waarschijnlijk volgens het veeljarig neerslag gemiddelde en/of lager zal zijn, alsook is er een grote kans dat de temperatuur waarschijnlijk hoger zal zijn dan het veeljarig temperatuur gemiddelde. Voor de periode juni-juli-augustus zal de neerslag waarschijnlijk lager zijn dan het veeljarig neerslag gemiddelde, terwijl de temperaturen waarschijnlijk lager en/of volgens het veeljarig temperatuur gemiddelde zullen zijn. De Meteorologische Dienst Suriname heeft 70 neerslagstations verspreid over Suriname, waarbij de neerslag dagelijks wordt gemeten door de stations in het kustgebied en in het binnenland.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249