“Werk aan je attitude en behoud die baan”

Date

“Werk aan je attitude en behoud de baan die je aangeboden wordt”, zijn de motiverende woorden van Leandra Zeldenrust, voorzitter/projectmanager van Stichting Vonzell, vandaag bij de certificaatuitreiking van het project ‘Powa Gi Yonguwan 1’. Zeldenrust moedigde de 15 meisjes en 14 jongens aan om, indien zij straks een baan vinden, die te behouden, omdat een baan vinden in deze tijd niet zo gemakkelijk is. Het certificaat, dat zij hebben ontvangen geeft aan dat zij nu genoeg vaardigheden hebben geleerd om een baan te krijgen. “Tijdens je baan ga je heel wat dingen tegenkomen, een moeilijke chef of een lastige collega, maar dat betekent niet dat je om die moeilijkheden je baan gaat verlaten. Hori pasensi”, zegt Zeldenrust. De uitreiking vond plaats bij de Stichting Suriname Hospitality and Tourisme Training Centre (SHTCC).

Zeldenrust spreekt haar tevredenheid uit. De jongeren hebben zich echt ingezet, want 70%van de jongeren heeft na hun stage een baan gevonden. Bedrijven in de horecasector, te weten Hotel Torarica en Café ’t Vat, hebben veel interesse getoond in deze jongeren. Stichting Vonzell is een non-profit organisatie, die kosteloos de doelgroep, jonge studenten en drop-outs een kans wil geven om zich verder te ontwikkelen. Deze jongeren voeren educatieve projecten uit en volgen trainingen in de horecasector. De jongeren moeten middels een baan aan de samenleving laten zien wat zij hebben geleerd tijdens de stage en trainingen.

Probleem Horecasector
Het grootste probleem in de horecasector is: beroepshouding en werkattitude. Dit zegt de directeur van de SHTCC, Rabbin Boedha. Het komt vaak voor dat werknemers laat komen of een grote mond opzetten, iets dat hij helemaal niet goedkeurt. “Als je dat doet, dan blijf je slenteren van bedrijf naar bedrijf”, aldus Boedha. Hij vraagt de jongeren daarom, om te letten op hun gedrag.
Het project ‘Powa Gi Yonguwan 1’ wordt gefinancierd door USAID. Lilian Wiebers, directeur van ‘Kari Yu’, welke deel uitmaakt van het USAID Suriname Youth Development and Juvenile Justice program, moedigde de jongeren ook aan om niet op te geven en zich te blijven inzetten. Dit programma werd in 2013 opgezet door de Pan American Development Foundation (PADF).

door Kimberley Fräser

More
articles