March 23, 2015


Veel gezondheidsrisico’s bij slechte mondhygiëne


March 23, 2015

Er zijn veel gezondheidsrisico’s bij het verzaken van de mondhygiëne. Hiervoor waarschuwen diverse internationale organisaties met het oog op de komende Internationale Week van de Mondhygiënist. Uit statistieken van de Word Health Organization, komt onder meer naar voren dat in 2012 er drie geregistreerde gevallen in Suriname waren die vielen in de categorie ‘Cancer Lip, Oral Cavity’, voorts stierf er zelfs een persoon aan de gevolgen van deze aandoening. Ook  mondhygiënist en directrice van stichting Dental Hygiene 597, Dyonne Leerdam, spreekt door middel van een persbericht haar bezorgdheid uit over verwaarloosde gebitten. Ze vermoedt, dat net zoals dat het geval is in Nederland, minstens 80% van de Surinamers in meer of mindere mate te maken heeft met bloedend tandvlees. Het gaat om een signaal van tandvleesontsteking, en die is niet alleen verantwoordelijk voor het verlies van tanden en kiezen, maar blijkt ook een rol te spelen bij hart- en vaatziekten, diabetes, vroeggeboorte, osteoporose, en meer serieuze narigheid. Tijdens de Week van de Mondhy-giënist, die gehouden wordt van 30 maart tot en met 2 april aanstaande, vraagt de stichting Dental Hygiene 597 dit jaar wederom aandacht voor dit probleem. Een oplossing wordt ook geboden, want tijdens deze week opent mondhygiënist Leerdam de deuren van Dental Hygiene 597 en kan iedereen langskomen voor een gratis mondgezondheid check en mondzorgadvies. In verband met de viering van haar eerste lustrum op 1 april aanstaande, zal Dental Hygiene 597, als enige zelfstandig gevestigde praktijk voor mondhygiëne, een extra dimesie geven aan deze week. In de Week van de Mondhygiënist wordt het publiek namelijk uitgenodigd, zich te vervoegen naar de Verlengde Gemenelandsweg 38, om kennis te maken met het beroep en vooral stil te staan bij de eigen mondgezondheid. Dit jaar is het thema: ‘Smile for Life’, waarbij de relatie tussen de mondgezondheid en de algemene gezondheid, nader zal worden bekeken en geillustreerd door de mondgezondheidsscreening uit te breiden met een: hypertensie-, diabetes- en obesitas screening. Stichting Dental Hygiene doet dit overigens in samenwerking met SurAems en Vibes Fitness. De desbetreffende locatie van Dental Hygiene 597 Praktijk voor Mondhygiene,  hanteert tijdens de week de openingstijden: maandag 30 maart en woensdag 1 april van 12.00 uur tot 17:00 uur, dinsdag 31 maart 8:30 uur tot 17:00 uur en donderdag 2 april van 8:30 uur tot 12:30 uur.

Dagblad DE WEST,

Dagblad uit en voor Suriname ,

Paramaribo, Suriname

Mr. J.C. De Miranda Street, Paramaribo # 2-6

+(597) 471249