Stichting ‘ 1 voor 12 ’ viert tienjarig jubileum

Date

Terugblik op de geschiedenis van een sociaal bewogen stichting

Stichting 1voor12 viert vandaag, 23 maart, haar tienjarig bestaan in de Surinaamse gemeenschap. Dit heuglijk feit zal met de kinderen van Huize Tyltyl gevierd worden. Het kindertehuis Claudia-A wordt verrast met goedgevulde voedselpakketten. President Desiré Bouterse, heeft woensdag jongstleden een financiële bijdrage geschonken aan de voorzitter van 1 voor 12, Louis Vismale, om van de jaardag een mooie dag te maken. Vismale heeft besloten dit geld te besteden aan kinderen in nood.
“Ik heb altijd een sociaal hart, daarom kan ik het niet nalaten iets te doen voor mijn medemens. Liever besteed ik het geld dat wij als cadeau hebben gekregen van de president aan on-ze kinderen, dan gewoon een feestje er mee te bouwen”, zegt Vismale. Hij blikt tevreden terug op de successen die zijn organisatie in tien jaar tijd heeft geboekt. De stichting heeft momenteel een bestand vol met namen van mensen die in nood waren en hulp hebben gekregen.
“Dat mensen blij gemaakt worden en er op een bepaald mo-ment, nadat ze hulp hebben gekregen er een ‘glimlach’ op hun gezicht kan verschijnen, stemt mij bijzonder goed. Het was altijd mijn wens om de nood van mensen te lenigen, en na tien jaar mag ik nimmer ontevreden zijn. Ik wil juist meer mensen helpen”, vertelt Vismale.
Het is de organisatie gelukt om tien jaren op eigen kracht en met ondersteuning van het bedrijfsleven alleenstaand te draaien. Ondanks dat het geen financiële injecties krijgt van de overheidsinstanties, worden vele zaken van mensen opgelost. Er is nooit eerder zoveel hulp geboden aan sociaal zwakkeren op de manier waarop 1 voor 12 dat in de afgelopen tien jaar heeft gedaan. “Wij gaan ons sterk maken om het komende lustrum nog meer mensen blij te maken”, aldus de stichtingsvoorzitter.
Enkele boeiende zaken waarin 1 voor 12 succesvol een oplossing heeft gebracht, zijn:
-Het geval waarbij de 9-jarige Roberto Refos in 2005 dodelijk op een berm aan de Sir Winston Churchillweg werd aangereden. De dader reed weg. Maar hij werd, dankzij goed speurwerk van het team van 1 voor 12, gauw achterhaald. In het verlengde daarvan heeft niet de dader, maar de vader van de dader 1 voor 12 te woord gestaan. Dat bracht in zekere zin genoegdoening voo de nabestaanden van het slachtoffer.
Een ander geval, dat door 1 voor 12 naar buiten is gebracht, en veel aandacht heeft getrokken, was het verhaal van een 1-jarig meisje dat zonder anus werd geboren. Dit verhaal was zo ingrijpend dat het een dag na de uitzending ‘talk of the town’ was. Door tussenkomst van ex-minister Guno Castelen, zijn stichting en het Staatsziekenfonds, is het meisje naar Cuba afgereisd waar er operatief werd ingegrepen op kosten van de Surinaamse overheid.
In 2004 werd via 1 voor 12 ook een kankerpatiënt (vrouw) naar Cuba gestuurd. “Na haar terugkeer was ze helemaal genezen en tot de dag van vandaag is ze kerngezond”, schrijft de stichting in een persbericht. Het idee van 1 voor 12 ontstond, nadat er een einde kwam aan het programma Culturu Sabi, waarmee Vismale eerst bezig was. Hij wilde met 1 voor 12 een veel grotere groep binnen de samenleving bereiken met actuele informatie. Na jaren de gemeenschap van allerhande informatie te hebben voorzien, besloot hij uiteindelijk in 2007 de stichting in het leven te roepen met een eigen statuut ten bate van de gemeenschap. “Met ondersteuning van u als gemeenschap hopen wij veel verder te komen. 1 voor 12 zal de gemeenschap blijven dienen”, aldus Vismale.

More
articles