Ruim 30.000 kinderen zullen het KBF bezoeken

Date

Ruim 5.000 kinderen  worden  er per dag verwacht op het  Kinderboekenfestival (KBF), dat vandaag  van start is gegaan en duurt tot en met zaterdag aanstaande op het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Dit zegt Agnes Ritfeld, secretaris Nationale Stichting Kinderboekenfestival in een vraaggesprek met De West. Het thema van het KBF is dit jaar ‘Groeien’. Meer dan 100 activiteitenstands zijn aanwezig waar kinderen onder andere over dit thema het een en ander te weten kunnen komen. Er zijn ook verschillende activiteiten georganiseerd die te maken hebben met lezen, leesbevordering, gezond leven en groeien. Ongeveer 200 scholen zullen het KBF bezoeken.  “Tijdens het Kinderboekenfestival krijgen de kinderen de gelegenheid om op een creatieve manier te leren nadenken over wat met groei (zowel geestelijke als lichamelijke) en lezen  te maken heeft  ”, zegt de secretaris. “In de ochtenduren wordt het KBF bezocht door de scholen en in de middaguren is het opengesteld voor een ieder en voor instellingen, zoals kindertehuizen”, aldus de secretaris.

Het KBF is een feestelijke gebeurtenis rondom kinderboeken. Het wordt dit jaar al  voor de 41ste keer georganiseerd door Stichting Projekten in opdracht van de Nationale Stichting Kinder-boekenfestival Suriname. Vandaag om 17.00 uur vindt de officiële opening plaats, maar vanaf hedenmorgen zijn er de verschillende scholen naartoe geweest. Tegen zeer gereduceerde prijzen kunnen er boeken gekocht worden, zowel nieuwe als tweedehands boeken. Ritfeld is van mening dat als je kinderen wilt stimuleren om te lezen, er boeken aanwezig moeten zijn. Belangrijk is daarbij dat de boeken de kinderen aanspreken. “Het kostenplaatsje dat gepaard gaat met deze activiteit is ongeveer SRD 500.000 , zegt de Ritfeld.  Verder merkt ze op dat qua opzet het KBF dit jaar ruimer dan de voorgaande jaren is en daarom is het kostenplaatje ook hoger. Na KBF Paramaribo volgt KBF Wanica te Lelydorp en wel van 26 tot en met 30 april.

Zaterdag is de laatste dag van het KBF, het festival is dan de hele dag open voor het publiek. Iedere dag zijn er andere programma’s en activiteiten. Voor vandaag staat ‘communicatie’ op het programma, morgen is het ‘cultureel erfgoed’, woensdag ‘Voorleesdag’. Op donderdag worden de bezoekers geïnformeerd over het agrarisch onderwijs en daarvoor moet stand 80 bezocht worden. Vrijdag is The day of the champions, waarbij de uitslagen van de wedstrijdonderdelen, zang, vertellen, tekenen en fotografie zullen worden bekendgemaakt. De slogan van het KBF is dit jaar: ‘ Lezen laat je opbloeien en ook naar elkaar toe groeien!

More
articles