‘ Abortus moet in België mogelijk zijn ’

De Belgische abortuscentra vinden dat de abortuswet aan vernieuwing toe is. De wet bestaat binnenkort 25 jaar en sommige as-pecten ervan zijn achterhaald, vinden specialisten. Zo zou de wettelijke termijn van twaalf weken uitgebreid moeten worden. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT.
De wettelijke termijn voor abortus is nu tot 12 weken. Belgische vrouwen die nu na drie maanden de ingreep willen ondergaan, worden naar Nederland gestuurd. ,,Die vrouwen hebben vaak de meest schrijnende psychosociale problemen, en België laat die zware problematiek behandelen door een buurland. We ontlopen zo een verantwoordelijkheid”, vindt Anne Verougstraete van het Brusselse abortuscentrum SJERP.

Geen statistieken

Daarnaast zijn er nog een paar andere gaten in de wetgeving. Zo heeft de abortuswet nog nooit gehoord van samengestelde gezinnen, en worden de statistieken niet goed bijgehouden omdat er geen wetenschappelijk orgaan is dat abortus opvolgt.
Op 3 april wordt de abortuswet 25 jaar, dan gaan de abortuscentra hun voorstellen indienen bij de minister van Volksgezondheid. De minister zelf wil nog niet vooruitlopen op de vragen en wacht de ontvangst van de stukken in april af.

More
articles