Suriname ‘beschikbaar’ als hub voor IS-strijders

Suriname is genoemd in een rij van Caribische landen die als springplank kunnen worden gebruikt door extremisten die in Syrië zijn getraind door het terroristische leger van de Islamitische Staat (IS). Ruim honderd personen uit de regio, zouden de afgelopen maanden zijn afgereisd naar Syrië, alwaar ze zich bij de IS hebben aangesloten. De Amerikaanse marinegeneraal-commandant van de Southern Command, John Kelly, heeft gisteren zijn bezorgdheid geuit over het gemak waarmee deze mensen het grondgebied van de Verenigde Staten van Amerika (VS) kunnen binnendringen, nadat ze naar huis zijn teruggekeerd. Kelly maakte gewag hiervan tijdens een presentatie voor de senaatscommissie voor Defensie als tijdens een persbriefing op het Pentagon.
Hij zei onder meer dat de IS-gangers in Syrië goed worden getraind om te kunnen doden en tegelijk vaardigheden opdoen op het gebied van explosieven en onthoofdingen. Iedereen is volgens hem bezorgd als ze naar hun land terugkeren.
In tegenstelling tot de VS, ontbreekt het de kleine Caribische landen aan de wettelijke infrastructuur en opsporingsmogelijkheden om teruggekeerde IS-strijders in de gaten te houden. Kelly waarschuwt ook voor de rekrutering en radicalisering van mensen via internet en extremistische moskeeën. Naast Suriname, komen ook Jamaica, Venezuela en Trinidad voor in het rijtje van landen waarvan Kelly vreest dat IS-gangers misbruik kunnen maken om het netwerk van de IS in de regio uit te breiden.
Hij zegt dat het aantal van ‘honderd’ in de regio misschien weinig lijkt, maar dat het vooral erom gaat dat de landen waarin ze zich ophouden, totaal niet over de mogelijkheden beschikken om ze aan te pakken.

More
articles