Vonnis Dino Bouterse morgen

Dino Bouterse krijgt morgen van een New Yorkse rechtbank te horen hoelang hij in de gevangenis moet blijven voor zijn aandeel in drugs- en wapensmokkel naar de Verenigde Staten van Amerika (VS), en voor een samenzwering met de Libanese terreurorganisatie Hezbollah. De bedoeling was dat Hezbollah in Suriname voet aan de grond zou krijgen om eventueel schade te kunnen berokkenen aan Amerikaanse doelen. Dino, zoon van president Desiré Bouterse, heeft ondertussen een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd. De zitting diende vandaag, maar de rechtbank in New York stelde de uitspraak uit met een dag. Daarmee is de uitspraak weer terug op de aanvankelijk geplande datum, 10 maart 2015.
De Surinaamse presidentszoon werd in augustus 2013 in Panama gearresteerd en uitgeleverd aan de Amerikaanse justitie. Hij zou 10 kilo cocaïne naar de VS hebben gesmokkeld. Toen hij werd gearresteerd, had Dino Bouterse een Surinaams diplomatiek paspoort op zak, maar dat bood hem geen onschendbaarheid. De arrestatie was het resultaat van een omvangrijk onderzoek rond de verdachte. Zonder erbij stil te staan, liep de omstreden Dino in een undercover val van Amerikaanse geheim agenten. Tijdens onderhandelingen die vanuit de Amerikaanse justitie werden gemonitored, deed Dino verregaande uitspraken en beloften die nu ook als bewijs tegen hem worden gebruikt.
Nadat de verdediging geconfronteerd was met een deel van het bewijsmateriaal, heeft zijn advocatenteam ervoor gekozen dat de verdachte in ruil voor een mildere, tenminste een deel van de aanklachten, zou bekennen. Dino heeft ondertussen al schuld bekend voor wat betreft de coöperatie om de Hezbollah te accommoderen en de smokkel van 10 kilo cocaïne. Er is daardoor een akkoord bereikt met het Openbaar Ministerie in New York. Volgens Amerikaanse aanklagers, is hij ook verantwoordelijk voor wapenhandel. Het is in de VS gebruikelijk dat verdachten een gedeeltelijke bekentenis afleggen in ruil voor strafvermindering. Daarover worden afspraken gemaakt tussen aanklagers en verdediging. De rechter moet zo’n deal bekrachtigen.

More
articles