ABOP’ers zien Brunswijk wel zitten als president

Leden en sympathisanten van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), lappen alle kritiek op hun partijleider Ronny Brunswijk aan hun laars. Ondanks alles, zien zij hem wel zitten als de nieuwe president en opvolger van president Desiré Bouterse. Brunswijk zelf is ook gereed voor de grote uitdaging. Hij heeft vaker publiekelijk laten weten zin te hebben in de hoge politieke functie. Brunswijk is al bijna 10 jaar lid van De Nationale Assemblee (DNA), en de functie van vicepresident wordt sinds 2010 ingevuld door de ABOP in de persoon van Robert Ameer-ali, maar na de verkiezing van 25 mei aanstaande wil de partij meer: het presidentschap.

Tijdens een feestvergadering afgelopen zaterdag in het Ronnie Brunswijk Stadion (Moengo, Marwowijne) in verband met de 54ste jaardag van Brunswijk, heeft de duizendkoppige menigte ondubbelzinnig laten weten dat zij hem graag op de presidentstroon willen zien. Ook partijman en minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, is die mening toegedaan. Om steun te zoeken hiervoor, vroeg hij aan de mensen die het idee goedkeuren en van plan zijn te stemmen op Brunwijk, om hun handen omhoog te houden. Het voorstel werd met een overweldigende meerderheid aangenomen, bijna alle handen gingen onder gejuich omhoog.

GEDULD

Belfort vroeg de aanwezigen om nog even geduld te betrachten. Hij herinnerde ze eraan dat er van zaterdag jongstleden naar 25 mei toe, 79 dagen te gaan zijn naar de verkiezingen. “Houden jullie geduld, brada nanga sisa”, aldus de minister van Justitie en Politie. Hij heeft Brunswijk op zijn jaardag US$ 4000 aan contanten cadeau gegeven. Brunswijk kreeg op het podium een enveloppe met het geld. Voor Brunswijk die vaak geld naar zijn aanhangers gooit, is het de eerste keer dat hijzelf geld op zijn jaardag krijgt. Hij zei trots te zijn op Belfort: “Yu tranga”, aldus de jarige na ontvangst van het geld.

Willy Soemita, voorzitter van de KTPI, waarmee de ABOP in aanloop naar de verkiezingen samenwerkt, was ook op de massale jaardag vergadering aanwezig. Hij werd door Marinus Bee, parlementariër en voorzitter van het ABOP-congres, op de vergadering verwelkomd. Behalve Soemita, heeft de ABOP-top ook andere nieuwe partners (onder wie NS-parlementariër Harish Mono-rath en de voormalige NPS-jongerenleider, Gordon Touw Ngie Tjouw) aan de achterban van de partij geïntroduceerd. Ook de proclamatie van de Alternatieve Combinatie (AC) vond plaats tijdens de algemene leden vergadering.
Soemita heeft gisteren, tijdens een algemene ledenvergadering van de KTPI in het partijcentrum Wisma Arjuna, zijn structuren geïnformeerd over de gevoerde onderhandelingen met de ABOP. De gesprekken met de ABOP werden samen met voorzitter Waldi Nain van de Partij voor Democratie en Ontwikkeling (PDO), gevoerd. De ABOP, KTPI en PDO gaan de verkiezingen in onder de naam de `Alternatieve Combinatie’ (AC). De ABOP-voorzitter heeft Soemita zaterdagavond ook bedankt voor de mensen die hij meegenomen heeft naar de feestelijke vergadering te Moengo.

AANVALLEN

De ABOP werd na de vergadering verrast met een foto die op social media circuleert en is gepubliceerd in `Dagblad Suriname’ van heden. Op één van de foto’s is te zien hoe Brunswijk een `dansje’ maakt met een jonge vrouw die ver voorover is gebukt. Hij nadert de vrouw van achteren. Op een andere foto klampt dezelfde vrouw haar benen om zijn heupen en houdt zichzelf in de lucht door haar handen om de hals van de ABOP-leider te slaan. Brunswijk geeft die steun maar al te graag door haar met beide handen op haar onderrug omhoog te houden. De teksten bij de foto’s wekken de indruk alsof de foto’s gemaakt zijn tijdens de vergadering van zaterdag in Moengo. De partij is heel boos om de verkeerde informatie. Op de foto is Brunswijk gekleed in een geel T-shirt en de dans vindt plaats onder een tent. Op de vergadering was Brunswijk gekleed in een hemd met lange mouwen. (Zie foto bij dit artikel.)
“We gaan richting de verkiezingen, we kunnen allerlei aanvallen verwachten”, aldus Marinus, in een interview vandaag met De West. Bee gaf commentaar over de omstreden foto’s. Hij gaf aan dat het twee foto’s zijn van enkele jaren terug die gemaakt zijn tijdens een sportwedstrijd te Brokopondo. Hij vindt dat kwaadwilligen proberen de partij en de voorzitter in een kwaad daglicht te plaatsen. Volgens hem, zal de campagne van de ABOP niet eronder lijden, maar vertelt dit incident veel over de aard van zij die de foto in omloop hebben gebracht.

door Melissa Achthoven

More
articles