Nederlandse topcrimineel in Suriname geliquideerd

De man, die vannacht door twee schutters is doodgeschoten in Bar-Dancing PP Shisha Launge op de hoek van de Wolframstraat en de Heliumstraat in Paramaribo-Noord (Tourtonne), is geïdentificeerd als Marchano Pocornie (37), een in Nederland zeer berucht crimineel en zelfs vermeend huurmoordenaar.
Pocornie werd omstreeks 04:00 uur, vlak voor het oog van andere dancingbezoekers neergeknald. Ironisch genoeg is met het incident abrupt een einde ge-maakt aan het feest ‘Sunday Sinners’ (zondagse zondaren). Pocorni werd drie keer geraakt, een kogel doorboorde zijn hoofd, één belandde in zijn romp en één raakte zijn been. Hij was vrijwel op slag dood. Een rondvliegende kogel veroorzaakte een schampschot bij een omstander. Na de liquidatie, sloegen de twee schutters op de vlucht. Getuigen zeggen dat het schietincident niet is voorafgegaan door een ruzie. Het zou duidelijk om een afrekening gaan. Met deze aanslag is mogelijk de al twee jaar durende Amsterdamse liquidatieoorlog naar Suriname overgewaaid. Pocornie werd in Nederland gezien als een van de hoofdrolspelers. De voorlichtingsdienst van de politie, heeft ondertussen al bevestigd dat het om deze man gaat. Was zijn handel en wandel min of meer al bekend, na zijn dood heeft de Nederlandse media flink uitgepakt met wetenswaardigheden rond de man. Zo schrijft ‘Het Parool’: “Vorig najaar hadden twee schutters al geprobeerd Pocorni dood te schieten in café De Zon in de Pretoriusstraat – waarvan zijn vriendin mede-eigenaar is. Pocorni en zijn vriend Benito P., bleven ongedeerd, maar een 32-jarige klant kreeg een kogel door zijn hoofd en een 48-jarige man werd in zijn been geraakt.
Pocorni was vooral als inbreker en overvaller bekend, voordat hij op 18 oktober 2012, volgens de recherche samen met Rida Bennajem, de Amsterdamse Marokkaan Najeb Bouhbouh, dood schoot voor Hotel Crowne Plaza in Antwerpen. Die moord was een katalysator in de onderwereldvete, waarin inmiddels meer dan twintig Amsterdamse criminelen zijn vermoord. Bouhbouh was een goede vriend en zakenpartner van beroepscrimineel Gwenette Martha (zelf op 22 mei vorig jaar geliquideerd in Amstelveen). Pocorni plaatste zichzelf kort na de liquidatie van Bouhbouh in de schijnwerpers, doordat hij ineens heel veel geld uitgaf. Hij kocht auto’s, waaronder een Mercedes A-klasse, en dure cadeaus voor zijn vriendin, zoals een Cartierhorloge van meer dan duizend euro en een Louis Vuittontas van een slordige 650 euro. Hij werd onderwerp van politieonderzoek en werd door geheimagenten geschaduwd. In een afgeluisterd telefoongesprek, beloofde hij “een echte Estelle Cruijff van haar te zullen maken”, en “Hé, jij gaat de vrouw worden van een echte topcrimineel.”

VEILIG IN SURINAME
Pocorni is naar Suriname gevlucht in de hoop hier een ‘rustig’ leventje te gaan leiden. Hij werd in Nederland voortdurend door de justitie in de gaten gehouden en de huurmoordenaars uit het vijandige kamp, lieten hem ook maar niet met rust. Bij een inval in de woning in West waar de familie Pocorni woonde, vond de politie uitzonderlijk forse geldbedragen in een kast, in coupures van €500. Dat Pocorni inderdaad een van de moordenaars was van Bouhbouh, kon justitie niet bewijzen. Wel werd hij vanwege zijn uitgaven veroordeeld tot een bescheiden celstraf, maar nadat hij de gevangenis had verlaten, was hij nog niet helemaal vrij. Huurmoordenaars van zijn rivalen, zaten hem op de hielen. Zijn naam prijkte prominent op de zwarte lijst van zijn tegenhangers. In Nederland is er eerder ook al geprobeerd hem een kopje kleiner te maken, maar de gangster wist toen nog net te ontkomen. Daarover schrijft ‘De Telegraaf’: “Marchano P. zou vorig jaar oktober al doelwit zijn geweest van een liquidatie in café De Zon aan de Pretoriusstraat in Amsterdam-Oost. Hij bleef toen ongedeerd. Twee andere cafébezoekers raakten wel gewond”.
Nadat hij in oktober vorig jaar was ontsnapt aan deze wildwestschietpartij in café De Zon – ook met een automatisch wapen, vluchtte hij naar Suriname, wellicht denkende dat het allemaal voorbij was. Nu blijkt dat zijn achtervolgers hem tot in Paramaribo zijn komen pakken, en dat het hier toch niet zo veilig was. Het is niet uitgesloten dat de schutters die hem vanmorgen te grazen hebben genomen, zijn ingehuurd door dezelfde opdrachtgevers, deze keer met succes.
Het schietincident is onderwerp van studie in de hogere regionen van het Korps Politie Suriname (KPS) en bij de inlichtingendiensten. Er zijn tal van scenario’s wie de schutters of hun opdrachtgevers, zouden kunnen zijn. De politie heeft twee potentiële verdachten in beeld, maar er zijn nog geen aanhoudingen.

More
articles