Ricky Stutgard wil minister Volksgezondheid worden

 

door Seshma Bissesar

Levensmiddelentechnoloog Ricky Stutgard, heeft ambities om minister van Volksgezondheid te worden. Dat zegt hij in een interview met De West. Stutgard is actief in de politiek via DOE.
Stutgard heeft zich bijna 20 jaren actief beziggehouden met voorlichting binnen de gezondheidsector. Hij schreef ook 14 jaren artikelen voor ‘De Ware Tijd’ op het gebied van voeding en gezondheid, thans presenteert hij al 8,5 jaar het televisie-programma ‘Voedselveiligheid en Voedingsziekte’. “In deze periode heb ik een beeld gekregen van de gezondheidsproblemen waarmee Surinamers te kampen hebben. Eén van de grootste problemen is overgewicht. Tot nu toe heeft geen enkele regering de moeite genomen om dit probleem uitgebreid aan te pakken door preventief optreden”, motiveert hij zijn ambities voor het ministerschap. Hijzelf denkt wel een steentje te kunnen bijdragen aan het terugdringen van chronische ziekten in Suriname. Om te beginnen, zal hij als minister gymnastiek als hoofdvak introduceren op elke school, zodat jongeren vanaf het prille begin gemotiveerd worden om een gezond leven te leiden.
“Er wordt bijna op geen enkele school gymnastiek gegeven en dat is het ergste wat je als overheid kunt doen met je bevolking. Bijna 60 tot 70 procent van de bevolking heeft te kampen met overgewicht en we weten allemaal welke gevolgen dit heeft op de gezondheid van de mens”, aldus Stutgard. Volgens hem heeft elke overheid gefaald om haar bevolking gezond te houden. Daarnaast wil Stut-gard ook dat de toegang tot gezondheidzorg goedkoper wordt voor de burgerij. Hoe-wel de basiszorgverzekering door deze overheid is geïntroduceerd, is de toegang tot gratis medicijnen via deze verzekering be-perkt. Zelfs de verzekeraars bij het Staatsziekenfonds hebben, volgens hem, betere toegang tot medicijnen dan personen met de basiszorgverzekering. Stutgard zegt voor DOE te hebben gekozen vanwege de morele waarden van de partij. Daarnaast staat binnen DOE gendergelijkheid centraal. “Het is ook DOE die steeds heeft gepleit voor de aanname van de anti-corruptiewet en wij gaan steeds blijven pleiten hiervoor, want het kan niet zo zijn dat kinderen in het binnenland zelf met eigen stoelen naar school moeten gaan, terwijl er wel middelen zijn, maar die middelen worden elders besteed, zonder dat er verantwoordelijkheid wordt afgelegd.” Stutgard zegt te geloven dat met de DOE er drastische veranderingen zullen komen in Suriname.

More
articles