Rehabilitatieplannen voor staatsbedrijf Alliance

door Seshma Bissesar

Staatsbedrijf Alliance aan de rechteroever van de Commewijnerivier, ondergaat historische veranderingen. De citrusaanplant is vermeerderd en verjongd, zodat de productie hoger wordt. Een delegatie onder leiding van Gerrit Breinburg, president-commissaris van het staatsbedrijf, brengt regelmatige bezoeken aan de plantage om toezicht te houden op de werkzaamheden die nu plaatsvinden. Het staatsbedrijf was voorheen onder supervisie van Rudi Soerodimedjo, die vanaf 2011 werd aangetrokken om de productie te verhogen.
In een interview vertelt Soerodimedjo, die nog steeds deel uitmaakt van het bestuur, wat er allemaal gedaan is om de productie te verhogen en voor welke uitdagingen het staatsbedrijf staat.
“Wij geloven dat Alliance een belangrijke rol kan spelen in Commewijne, als je praat over de voedselschuur van het Caraïbisch gebied. Met de weinige middelen die we van de overheid krijgen aan subsidie, hebben we toch kunnen zorgen voor een verandering.” Naast de verjonging, is de infrastructuur verbeterd en is er equipment gekocht, daarnaast is er ook geïnvesteerd in een haalbaarheidsstudie. De resultaten van deze studie moeten nog worden gepresenteerd. “ Het voorwerk om de plantage tot bloei te brengen, is al gedaan. Nu is het wachten op de echte middelen om de grote rehabilitatieplannen door te voeren.” Om Alliance volop tot bloei te brengen, moet het staatsbedrijf tot een N.V. overgaan, zodat het aantrekkelijker wordt om investeerders binnen te halen.
Een van de coördinatoren van het staatsbedrijf, is Faizel Kurban. Hij is sedert 2003 aangesteld door de overheid om de plantage draaiende te houden. Kurban zegt dat met weinig middelen, het toch is gelukt om de plantage nieuw leven in te blazen.“Het lukt wel, maar niet in het tempo dat wij willen. Dat komt door het tekort aan financiën en de werkpopulatie.” Een van de grootste uitdagingen is de beschikbaarheid van goed plantmateriaal. Daarnaast moet het personeel worden aangevuld. “Als je uitbreidt, betekent dit dat je meer mensen nodig zult hebben per hectare. Nu hebben we 33 mensen in dienst, waarvan 22 actief zijn op het veld.” Kurban zegt dat toen hij de plantage overnam, de aanplant terug was gebracht naar 60 hectare. Het personeel had tien maanden geen salaris ontvangen. “Wij hebben veel met de mensen gesproken. We hebben ze veel moeten motiveren.

Alliance-2

Al sukkelend hebben wij de aanplant op 80 hectare gebracht en nu is de aanplant op 100 hectare. Er is 400 hectare aan grond aanwezig. Om deze 400 hectare te benutten, is er behoefte aan zeker 400 man”, zegt Kurban. Maar hij heeft hoop. “Wij zijn wel vooruit gekomen, nu hebben wij ook nog een eigen kwekerij, waar we ons eigen plantmateriaal maken, dus het gaat de goede kant op.” Volgens Kurban, zal het niet lang meer duren voordat Alliance een agrarisch stadje wordt, zoals vroeger. De president Commissaris van Alliance, Gerrit Breinburg, zegt dat elke plan om Alliance weer tot een bloeiend bedrijf te maken, goed gemonitord wordt door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Er wordt vooral uitgekeken naar partners uit de private sector, zodat samen de plannen om de plantage weer tot bloei te brengen, kunnen worden gerealiseerd.

More
articles