AZP nu een ambulance rijker

door Kimberley Fräser

Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), is nu een ambulance rijker. Vandaag vond de overdracht plaats van de nieuwe Toyota Hiance ambulance met een waarde van $85000, ook werd de AZP-garage officieel in gebruik genomen. Een nieuw ambulance erbij was noodzakelijk, omdat zowel de noodgevallen als het ziekenvervoer veelvuldig zijn bij het AZP. Dit zegt S. Grot, hoofd van de ambulancegarage AZP, vandaag in het Auditorium van het AZP. Grot dankte het ambulanceteam voor het geduld dat ze hebben opgebracht en hij bedankte de donoren. Grot beloofde de donoren goed gebruik te zullen maken van het voertuig en te zorgen voor het onderhoud ervan. De overige sprekers waren: de algemene directeur, Antoine Brahim, Gordon Voigt van de Technische afdeling en de vertegenwoordiger van Petronas, de heer Rashidi.
Voigt gaf in zijn presentatie aan wat er allemaal gedaan moest worden om een simpele wagen tot een ambulance om te bouwen. Deze ambulance zal een belangrijke rol spelen binnen het AZP. Momenteel staan er acht ambulances in de garage van het AZP, waarvan er drie zijn die geleend zijn van het nieuwe hospitaal dat gebouwd wordt te Albina. Brahim gaf aan dat dit hospitaal binnen een jaar opgeleverd zal worden en dan moeten de drie ambulances teruggegeven worden. Thans zijn er drie niet operationeel en er zijn er twee die goed functioneren. Jaarlijks telt het AZP 2200 noodgevallen en 200 voor ziekenvervoer.
Gezien de visie 2020 van het AZP, zegt Bra-him dat er diverse centra van excellentie no-dig zijn, waar optimale, betaalbare en toegankelijke gezondheidzorg, wordt gegarandeerd voor de Surinaamse gemeenschap, de afdeling AZP-ambulance valt hier ook onder. De afdeling AZP-ambulance biedt behalve bij het AZP, ook andere ziekenhuizen en zorginstellingen ondersteuning.
De ambulance werd overgedragen door het internationaal oliebedrijf Petronas en het Rheinisch-Westfälisches Elektrizitätswerk (RWE) energiebedrijf. RWE was helaas niet aanwezig. Deze twee bedrijven hebben een goede band met het AZP, want dit is de tweede donatie die Petronas doet aan het AZP. De eerste was vorig jaar, toen Petronas een ultrasound machine, een respirator en een fototherapie-lamp hadden gedoneerd. Daarnaast heeft ook de Staatsolie Maatschappij Suriname een bijdrage geleverd.

More
articles