CBvS treft verdere maatregelen ter stabilisering valutamarkt

De Centrale Bank van Suriname (CBvS), brengt meerdere maatregelen in stelling om de vraag en aanbodfactoren op de valutamarkt verder in evenwicht te brengen.
In een persbericht schrijft de moederbank, dat de interventies om aan de importvraag van de economie te voldoen in verhoogd tempo doorgaan.  De interventies garanderen dat de importen van productie-inputs en basisgoederen normaal voortgang vinden en de binnenlandse productie en consumptie geen last ondervinden van gedaalde internationale prijzen voor Surinaamse exporten.
Door de CBvS zullen bepaalde controlemechanismes worden ingebouwd, zodat er zekerheid is dat de interventiemiddelen doelmatig worden besteed. Door te interveniëren zorgt de bank in samenwerking met de algemene banken, er tevens voor dat de allocatie van deviezen geordend en volgens maatschappelijke prioriteiten (basisgoederen en productiemiddelen) plaatsvindt.
Verder is de CBvS in gesprek met het bedrijfsleven over bestaande knelpunten in de voorziening en de aanwending van deviezen in de economie, ook wordt bekeken hoe we gezamenlijk tot een werkbare oplossing kunnen komen.
De ‘vreemde valuta window’ voor kleine kasverhandelingen van het publiek, is verder uitgebreid. De CBvS opereert deze faciliteit sinds drie weken en ervaart dit als zeer succesvol in het verlichten van dagelijkse noden die zich in de vreemde valutasfeer voor de kleine man voordoen. Vanuit het publiek is zeer positief gereageerd, en de CBvS stapt nu over om deze faciliteit met een ruimere geografische spreiding beschikbaar te stellen. Dit zal de CBvS binnenkort doen in samenwerking met drie banken. Zo zal de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) haar filiaal in Nickerie voor dit doel inzetten; GODO zal hetzelfde verwezenlijken in Albina en de Volkskredietbank (VCB) in Para. De maximale hoogte van de toegestane verkopen, namelijk US$ 300 of Euro 300, zal voor zover gehandhaafd blijven; wel wordt de faciliteit gemonitord en zal evaluatie uitwijzen of er verdere uitbreiding nodig is.
Voorts is de bank ook in gesprek met de cambio’s over hun bijdrage in de stabilisering van het contante segment van de valutamarkt. De cambio’s geven, aldus het persbericht van de CBvS, aan een tekort in de cashmarkt voor de US-dollars te ondervinden en de gesprekken focussen op constructies om vraag en aanbod in evenwicht te krijgen. De bank zal tegen bepaalde voorwaarden contante valuta aan de cambio’s beschikbaar stellen, zodat zij kunnen helpen bijdragen om de rust op de valutamarkt terug te doen keren.
De CBvS doet ook op de totale gemeenschap het beroep om mee te werken aan een gezonde valutamarkt die ondersteunend is aan een duurzame ontwikkeling van de economie en het betaalsysteem.

More
articles