Vijf Oekraïense soldaten gedood

Sinds het bestand in Oekraïne in de nacht van zaterdag op zondag van kracht werd, zijn vijf Oekraïense soldaten omgekomen door oorlogsgeweld. De separatisten zouden de vijf hebben gedood bij aanvallen. Dat meldt het Oekraïense leger maandag. Ook zouden nog eens 25 militairen gewond zijn geraakt. Zondag werd gemeld dat de wapenstilstand goeddeels wordt nageleefd, maar dat vooral rond de plaats Debaltseve nog wordt gevochten. Ook maandag melden mensen in de omgeving hevige beschietingen bij het spoorknooppunt in het oosten van het land. Bovendien namen de rebellen maandagochtend ook Donetsk onder vuur, zegt het Oekraïense leger. In totaal is meer dan honderd keer geschoten.

Aanvallen

“De illegale gewapende groepen (de pro-Russische rebellen) steunen de wapenstilstand niet”, aldus een legerwoordvoerder. “Het aantal aanvallen op Debaltseve is zelfs toegenomen in vergelijking met de afgelopen dagen.” Volgens de woordvoerder schiet het leger alleen terug, als het zelf eerst onder vuur wordt genomen. Of daardoor ook rebellen of burgers zijn gedood, is niet duidelijk.

Terugtrekking

Door de schendingen van het bestand komt ook de terugtrekking van zware wapens in gevaar. Vanaf dinsdag zouden de strijdende partijen de wapens zoals raketten en artillerie moeten terugtrekken, maar de Oekraïense regering laat maandag weten dat niet te doen als de beschietingen van de separatisten blijven voortduren. De Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa, een mensenrechtenorganisatie, wil dat er voor een paar dagen een uitweg wordt gecreëerd voor de mensen die nog altijd in Debaltseve wonen. Die zitten nu opgesloten in de belegerde stad. Er zou een corridor moeten komen, aldus de Tsjechische Kristýna Zelienková.

OVSE

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die de naleving van het staakt-het-vuren moeten verifiëren, mochten Debaltseve zondag niet in. De belegeraars van de stad, de pro-Russische rebellen, stonden dat niet toe. Volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin maakte het tegenhouden van de OVSE-medewerkers “wel duidelijk wie zich niet aan het akkoord van Minsk houdt”. De separatisten be-schuldigden op hun beurt het Oekraïense leger ervan artillerie in de omgeving van de Oost-Oekraïense stad te hebben geplaatst, nadat het staakt-het-vuren om middernacht was in-gegaan. Loehansk Bij Loe-hansk, vijftien kilometer ten noordwesten van Debaltseve, werden zondag regelmatig ka-nonschoten gehoord. Rege-ringssoldaten hielden journalisten tegen, omdat verder reizen onveilig was.

Sancties

De Europese Unie heeft nog eens negentien mensen die betrokken zouden zijn bij de strijd in Oost-Oekraëne sancties opgelegd. Onder hen zijn de Russische onderminister van defensie Anatoli Antonov en vier andere Russen. De EU straft ook negen zogeheten entiteiten. Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland blijft zeer behoedzaam over de situatie in het oosten van Oekraïne. Zij erkende maandag dat de toestand in het gebied fragiel blijft en dat de weg naar een allesomvattende vrede ‘’bijzonder moeilijk’’ blijft. ‘’De situatie is broos. In het bijzonder met betrekking tot Debaltseve is dat niet onverwacht’’, zei de bondskanselier tegen journalisten in Berlijn.

More
articles