Justitia Pietas Fides MMDCLXXXVII

– ‘Compos mentis’. “Wat raar…!”. Was op de frisse dinsdagmorgen een vraag uit het buitenland, toen bleek dat in een Celac-communiqué de staat Suriname helemaal niet werd aangegeven als ‘leidende factor’ van het geheel. Op de staatsiefoto, een tot op de laatste rij verdrongen Lackin. Bleek eerder ook het geval met Bouterse op een conferentie waar Barack Obama aan deelnam en Suriname een voorzittersrol tijdelijk mocht vervullen. Achterste rij! Jamaica en T&T voorste rij! Echter worden hier te lande, allerlei ouverturen gebezigd hoe belangrijk ons land op wereldfora wel is…! http://www.eluniversal.com/economia/150127/twenty-topics-to-be-addressed-at-celac-third-summit http://www.socialwatch.org/node/16790 http://www.ticotimes.net/2015/01/29/us-not-in-attendance-but-very-present-at-2015-celac-summit-in-costa-rica Maar op dezelfde dinsdagochtend, bij het openslaan van een ochtendblad schreeuwde ook alweer ‘een kop’, dat Panka van de NDP zijn kandidaten voor volksvertegenwoordigende/wetgevende lichamen en misschien ook nog voor/van de ‘uitvoerende macht’, wil laten ‘testen’ –op zo begrepen– geestelijke stabiliteit/loyaliteit en meer van dat virtuele/cerebrale aan spul…? Aspecten die in een mens zouden moeten rondwaren, om ‘paars’ te kunnen blijven denken. Ook na oneigenlijke wijzen van behandeling of aantasting van de menselijke waardigheid/integriteit? Elementen die de partijleiding van de NDP zouden moeten verzekeren van disciplinair en gezond partijbelust gedrag?. Misschien dan ook goed, dat Panka nu eens eindelijk zichzelf kan laten testen op evenwichtigheid/stabiliteit in de ‘poli poli’. Zijn compos mentis persoonlijk en vrijwillig, vanwege tanende status laten doorlichten en wel op juist niveau terug te zetten. Betekenis: “Compos mentis” –uit het Latijn– betekent, “bij zijn verstand” of “bij volle bewustzijn”. Het begrip wordt gebruikt door medici bij het beoordelen van het bewustzijn van een patiënt en door juristen bij het beoordelen van de toerekeningsvatbaarheid van een verdachte. Elo!

– Unaniem. Met verstandelijke vermogenshandelingen, werd de wijziging ‘Wet op de Advocatuur’ unaniem in De Nationale Assemblée aangenomen. Nu mag het staatshoofd of de vicepresident in waarnemende hoedanigheid, zijn ambtelijke taak vervullen en de handtekening onder de nieuwe wetgeving plaatsen en deze vlot doen publiceren.

– Haasten. Een verslaggever in Nederland die werkt voor een ochtendblad, bepaalde in zijn artikel over migratie en migrantendrang, dat Suriname zich moet ‘haasten’ met het treffen van fiscale maatregelen om Nederlandse staatsburgers die hier willen komen wonen belastingtechnisch te accommoderen. Suriname heeft zich echter met niets, in opdracht vanuit het buitenland te haasten. Stel je eens voor…, dat men vanuit Nederland naar Zweden wil emigreren, dan zou dus de regering in Stockholm maatregelen moeten treffen om de migrant blij te maken? Denken, dat de verslaggever zich wat minder met de emotie, maar meer met “ratio” zal moeten gaan bezig houden. Suriname en Nederland zijn twee staatsrechtelijk onafhankelijke staten met gescheiden besturen. Capisch!? Haasten om belastingvoordelen te halen? Wat een mop!

– ‘A moni e gwe’. De Staat komt in ernstiger problemen nu is gebleken, dat het beschikbare budget van het Ministerie van Binnenlandse Zaken om in ieder geval de algemene en geheime verkiezingen 2015 netjes te mogen financieren, in niet al te gunstige conditie is komen te verkeren. Het indienen van een ‘noodwet’, zou misschien enig soelaas kunnen bieden.

– Belachelijk. Huurders die naar de Centrale Bank van Suriname strompelen om valuta te kopen en dan de huur in vreemde munt te betalen of over te maken? De Centrale Bank van Suriname, schiet zich met een degelijk gegeven, zelf in de zere voet.

– Ambtenaren. Suriname heeft formeel iets meer dan 500.000 inwoners. Equivalent van de Nederlandse bestuursstad Den Haag. Aantal ambtenaren in Suriname ongeveer 50.000. Tien procent van de bevolking is ‘ambtenaar’ of staat op de ‘payroll’ van de Overheid. En dan Den Haag? Lezen dus wederom ter oriëntatie van ’t een en ’t ander gezapig mee. ‘Steeds meer gemeenten knippen in het aantal ambtenaren. Amsterdam gaat weer snijden in het aantal ambtenaren. Van de 12.900 voltijdbanen worden er 900 geschrapt. Dit is niet de eerste keer, dat er gesneden wordt in het aantal ambtenaren in de gemeente Amsterdam. Zij hebben tussen 2010 en 2013 al 3000 banen geschrapt. De Gemeente Den Haag telt op dit moment ongeveer 7500 ambtenaren. Als er in Den Haag procentueel net zoveel ambtenaren worden ontslagen, betekent dat er 575 banen worden geschrapt. Met dit aantal ambtenaren heeft Den Haag 15 ambtenaren per 1000 inwoners. De derde stad ten aanzien van de andere gemeenten’. Tot zover de website index. Op 500.000 inwoners van Suriname zou men efficiënt moeten kunnen volstaan met 500 keer 15 ambtenaren, komt op 7.500 loontrekkers bij een rationeel opererende overheid. Helaas, 50.000 koppen die salaris trekken en de staatsbegroting op elk niveau verzwaren. Wie is wel en wie is geen ambtenaar, in de Republiek Suriname? Discussie!

– Onrust. Het gedrag van Willie Soemita ‘vis a vis’ de V7-combinatie, houdt de gemoederen knap bezig. Wat is er werkelijk aan de hand? Soemita is een door de wind geverfde politicus gebleken, die niet zomaar de zaken aan de wilgen hangt en opstapt. Een ander KTPI-er zou de onderhandelingen moeten voortzetten. Waar is Ardjosemito? PL is ‘tegen’ presidentschap van partijvoorzitters? En als die tijdig aftreden en dan kandidaat worden gesteld? Wat dan?
– Gerucht. Bij gerucht zou zijn medegedeeld, dat er een grote handelsbank in SU te koop staat. Wie springt op dat occasionele? Of mag de fabel weer regeren?
– Bigi moni. SwissLeaks-onderzoek: “HSBC-rekeningen gebruikt voor wapenhandel, handel in bloeddiamanten en grootschalige belastingontduiking”. Surinaamse klanten bij HSBC hebben ruim 720 miljoen Amerikaanse dollar op rekeningen staan. Teki yu moi moi ai luku san e happen…! http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3847144/2015/02/08/HSBC-hielp-klanten-bij-belastingontduiking.dhtml http://www.de-surinaamse-krant.com/2015/02/swissleaks-onderzoek-hsbc-rekeningen.html

– G20. De landen van de G20 blijven somber over de ontwikkeling van de internationale economie. Dat blijkt uit het ontwerp voor de slotverklaring van de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de groep van ‘s werelds belangrijkste economieën, die later vandaag officieel wordt gepresenteerd. In de verklaring merken de ministers op dat de economische groei onevenwichtig blijft, terwijl de internationale handel maar langzaam groeit. De groep van twintig toonaangevende economieën belooft actie te ondernemen om een permanente economische stagnatie te voorkomen. Daarbij biedt de stevige daling van de olieprijs mogelijk enig soelaas. Griekenland wordt in de verklaring niet genoemd. De onzekere toekomst van het land speelde volgens de betrokkenen echter een grote rol bij de bijeenkomsten in Istanbul de afgelopen dagen.

– Gedoe. Knap ernstig gedoe tussen de N.V. EBS en een bedrijf, dat als N.V. AMPS opereert. http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/27511

– Driemaal. Het ziet ernaar uit, dat vonnisuitspraak –in de case United States of America versus Dino B.– weer is uitgesteld en wel naar de tweede week van Maart 2015. Uitstel werd opnieuw verkregen, op verzoek van “B’s” verdediging. http://www.srnieuws.com/bericht.php?id=143316
– Wreedheden. In het Duitse “Bundesarchiv” zijn beelden gevonden van de verwoesting van Rotterdam en Middelburg. Bijzonder is dat de beelden zijn gemaakt door een Duitse filmploeg. Dat gebeurde in augustus 1940, een paar maanden na de bombardementen. Rotterdam was de eerste stad die na de totale vernietiging opnieuw moest worden ingericht en Duitse stedenbouwkundigen waren zeer geïnteresseerd in dat proces. Al kort na de bombardementen komt de Duitse Rijksbouwmeester Otto naar Rotterdam om over de plannen te spreken met burgemeester Oud en stadsbouwmeester Witteveen. Ook bezoeken ze het verwoeste gebied en in de zomer van 1940 wordt een zeer gedetailleerde film geschoten over de verwoesting in Rotterdam en Middelburg. Rond 13.30 uur op 14 mei 1940 namen Duitse bommenwerpers Rotterdam onder vuur. Het bombardement duurde ongeveer een kwartier en vernietigde bijna de hele historische binnenstad. Tussen de 650 en 900 mensen kwamen om het leven en 80.000 inwoners van Rotterdam hadden geen dak meer boven hun hoofd. Het bombardement was een reactie op het verzet van de Nederlandse troepen tegen de opmars van Duitsland. Duitsland dreigde ook andere Nederlandse steden te zullen bombarderen, te beginnen met Utrecht, en dat leidde tot de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940. Niet heel Nederland capituleerde. In Zeeland ging de strijd, met de hulp van de Fransen, gewoon door tot Middelburg op 17 mei werd platgebombardeerd. Video: http://nos.nl/artikel/2018461-duitsers-filmden-verwoesting-rotterdam.html

– Claim. De advocaat van de nabestaanden van de omgekomen Molukse kapers bij “De Punt” dient een klacht in bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De aanleiding is dat het ministerie een brief aan advocaat Liesbeth Zegveld ook aan de Volkskrant heeft gestuurd. De krant had de brief bovendien eerder dan Zegveld. Negen Molukse jongeren kaapten in 1977 bij “De Punt” een trein. Na enkele weken maakten mariniers en de luchtmacht een einde aan de gijzeling. Zes kapers en twee gegijzelden kwamen daarbij om. Een kaper raakte zwaargewond.

– USA. Goedschiks of kwaadschiks. Niet één opzettelijk gedode onder de Amerikanen of door misdaad omgekomen US-staatsburger(-s) in het buitenland wordt op termijn niet gewroken. President Obama heeft gemeld, dat de Amerikaanse Kayla Jean Mueller, die in handen was van de terreurgroep IS, dood is. De president deed geen mededelingen over de omstandigheden van haar dood. Ze was 26 jaar. Begin februari sprak de president voor het eerst in het openbaar over haar lot. Mueller ging in 2012 naar Syrië voor een Deense humanitaire organisatie. In augustus 2013 verrichtte ze werk voor Artsen zonder Grenzen in Aleppo, waar ze werd gevangengenomen door IS. Obama bood bij de bekendmaking zijn condoleances aan aan haar ouders. Hij noemde IS een weerzinwekkende en haatdragende organisatie, die in alles het tegendeel is van mensen als Kayla Mueller. IS meldde vrijdag dat de Amerikaanse als enige bij een bombardement van de Jordaanse luchtmacht om het leven was gekomen. De Amerikanen konden het bericht van haar dood toen niet bevestigen en Jordanië deed het bericht af als propaganda. De ouders van Mueller zeggen in een verklaring dat ze volkomen verslagen zijn door het nieuws van de dood van hun dochter. Ze voegden in hun verklaring een brief bij die Kayla vorig jaar in gevangenschap schreef. Het Witte Huis zegt dat IS dit weekeinde de ouders in een persoonlijke boodschap heeft ingelicht over haar dood. De Amerikaanse inlichtingendiensten gingen vervolgens na of het bericht authentiek was. Vandaag werd de dood van Mueller bevestigd. “Hoe lang het ook duurt, de Verenigde Staten zullen de verantwoordelijken voor de ontvoering en dood van Kayla Mueller vinden”, zei Obama.

– Desnoods. De VVD vindt het onacceptabel als Griekenland de financiële afspraken met Europa niet nakomt. Fractievoorzitter Zijlstra zegt dat het land desnoods uit de eurozone moet, als de Grieken weigeren over de brug te komen. Zijlstra ziet Griekenland liever niet vertrekken, maar spreekt van een reële mogelijkheid.

Justitia Pietas Fides MMDCLXXXVII

More
articles