Ford Focus RS

We moesten het even zonder Focus RS stellen, maar later dit jaar komt er dan toch een nieuwe generatie. Opvallend is dat de meest extreme Focus op de vier wielen wordt aangedreven.
Met de nieuwe ST (250 pk als benzine, 185 pk als diesel) presenteerde Ford nog maar net twee sportieve Focussen. Maar daar blijft het niet bij. De volgende vijf jaar stelt Ford twaalf zogenaamde performancemodellen voor, waaronder deze nieuwe Focus RS. Enkele weken voor zijn debuut in Genève konden we dit nieuwe topmodel al even aanschouwen in Keulen.
De meest opvallende nieuwigheid is wellicht de keuze voor vierwielaandrijving, voor het eerst in een Focus RS. Het nieuwe AWD-systeem werkt met twee elektronisch gestuurde plaatkoppelingen die het koppel verdelen tussen de voor- en achteras én tussen de twee kanten van de achteras. Dit moet vooral helpen bij snel bochtenwerk. Niemand minder dan Ken Block – de rallyrijder die je ongetwijfeld kent van de Gymkhana-filmpjes – adviseerde Ford bij de ontwikkeling van het weggedrag.
Qua design gaat de vijfdeurs RS nog een stap verder dan de ST, met aanpassingen die vooral de functie hebben van een betere stroomlijn en koeling. De exacte prestaties geeft Ford nog niet prijs, maar de vijfcilindermotor van de vorige generatie is er niet meer bij. In de plaats komt de 2.3 viercilinder EcoBoost die we al kennen uit de Mustang. Deze turbokrachtbron levert “meer dan 320 pk”.

More
articles