Surinaamse cliënten parkeren miljoenen

Negen cliënten, met een link naar Suriname, hebben momenteel voor US$ 722,3 miljoen op 27 bankrekeningen staan bij de Zwitserse tak van de bankgigant Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC). Hiervan heeft een Surinaamse cliënt US$ 450 miljoen geparkeerd in Zwitserland, een ander US$ 60 miljoen, nog een ander US$ 30 miljoen, terwijl vijf anderen bedragen lager dan US$ 30 miljoen hebben uitgezet in dit Noord-Europese land. Dit blijkt uit een wereldwijd journalistiek SwissLeaks-onderzoek naar HSBC-rekeningen die gebruikt worden voor wapenhandel, handel in bloeddiamanten en grootschalige belastingontduiking. “Suriname staat in de uitgelekte Zwitserse bestanden op nummer 52 gerangschikt met betrekking tot de landen met de grootste bedragen in Amerikaanse dollar”, staat op de website vermeld. Voorts wordt verduidelijkt: “Negen cliënten worden geassocieerd met Suriname. 11% heeft een Surinaams paspoort of nationaliteit. Acht cliënten openden tussen 2000 en 2005 een rekening, ze worden gekoppeld aan 27 bankrekeningen”. De top-5 van de 203 onderzochte landen wordt uitgemaakt door Zwitserland (US$ 31,2 miljard), Verenigd Koninkrijk (US$ 21,7 miljard), VS US$ 13,4 miljard en Frankrijk US$ 12,5 miljard. De uitgelekte gegevens zijn in 2008 door voormalig bankmedewerker Hervé Falciani meegenomen naar Frankrijk, waar ze in handen kwamen van de Franse overheid. In de jaren daarna heeft Frankrijk de informatie gedeeld met tal van andere landen, die via die weg honderden miljoenen euro aan ontdoken belastingen hebben geïnd. In Griekenland staan de gegevens bekend als de zogeheten Lagarde-lijst, naar de toenmalige Franse minister van Financiën (en huidige IMF-topvrouw) die de gegevens doorgaf. In de database duiken veel internationaal beroemde namen op, zoals zangeres Tina Turner, formule 1 -coureur Fernando Alonso, fotomodel Elle Macpherson en acteur John Malkovich. In Nederland duikt de naam op van Ralph Sonnenberg, één van de rijkste mensen van het land met een geschat vermogen van 1,6 miljard euro. Sonnenberg is grootaandeelhouder van luxaflex-fabrikant Hunter Douglas en woont al jaren in Zwitserland. Uit de gegevens blijkt dat hij een relatief klein bedrag bij de HSBC had staan, en er zijn geen redenen om aan te nemen dat er iets aan de rekening niet zou deugen.

More
articles