Politieke ontwikkelingen in Commewijne

De resultaten van de afgelopen volkstelling van 2012 is al op de markt. Politieke partijen hebben genoeg werk om alles op een rijtje te zetten en de demografische verschuivingen onder de loupe te nemen. De afgelopen week was het district Commewijne in de politieke branding. Als geograaf ben ik meer geïnteresseerd in de demografische ontwikkelingen in het district Commewijne, de afgelopen 8 á 9 jaren. Dankzij de demografische cijfers van het ABS (Algemeen Bureau voor de Statistiek) kan ik nu redelijke analyses maken over de demografische ontwikkelingen in het district Commewijne. In mijn recent verschenen boek over het district Commewijne zijn er voor de geïnteresseerden meer demografische gegevens over dit district beschikbaar.

Aan de hand van deze cijfers blijkt dat binnen acht jaar de bevolking van de twee ressorten (Margaretha en Bakki) aan de rechteroever van de Commewijnerivier, minder is geworden (zie tabel 1). De ressorten Meerzorg, Alkmaar en Tamanredjo zijn gaan groeien. Wat opvalt, is dat de bevolking van Meerzorg met meer dan 50% is gegroeid. De hoofdplaats Nieuw -Amsterdam is de afgelopen 8 a 9 jaren nauwelijks gegroeid (2.93%). Het ressort Meerzorg (12.405 inwoners) telt evenveel inwoners als de vier ressorten Margaretha, Bakki, Nieuw-Amsterdam en Alkmaar samen (756+447+5650+5561=12.414).

Sportief blijven in de politiek

Zoals de kaarten nu liggen zal de politieke strijd in Commewijne, in mei 2015 gevoerd worden tussen de V-7 (Victory-7), de MC, ABOP en DOE. Zonder DOE en ABOP onaangenaam te zijn, zullen deze twee politieke partijen geen zetel in Commewijne behalen, maar zullen als politieke stoorzenders opereren. Ik word vaker opgebeld door politici (zowel van de coalitie als van de oppositie ) om de cijfers van de afgelopen verkiezingen, te blijven publiceren. Ik geef vaker cijferanalyse en andere facetten laat ik vaak buiten beschouwing. Facetten als het politieke gedrag van de jongeren, de prestatie van de regering, de kwaliteit van de kandidaten, de boodschap van politieke leiders op het podium etc. Een ding heb ik van mijn politieke goeroe mr. Jagernath Lachmon geleerd dat je altijd sportief moet blijven in de politiek. Je mag kritisch zijn, maar politieke opponenten moet je met argumenten en niet persoonlijk bestrijden.

V-7 is verzekerd van 3 zetels

Aan de hand van de cijfers van de afgelopen verkiezingen (2010), moet de Mega Combinatie bijzonder hard werken om die ene zetel te behouden. De twee kandidaten van de Mega Combinatie waren in 2010 goed voor 2.551 stemmen (S. Narain =762 stemmen en J.Warsodikromo= 1.789 stemmen). De goed uitgebrachte stemmen in Commewijne, in 2010 bedroeg 15.443 stemmen. In procenten uitgedrukt was de MC goed voor (2.551/15.443) x 100%= 16.523% van de stemmen in Commewijne. Met een groei van 50% zal de MC blijven steken op 1 zetel. Meneer Remy Pollack moet zijn nieuwe politieke baas de waarheid vertellen. De kiezers hebben de afgelopen verkiezingen op de NPS gestemd, maar de kandidaat R.Pollack had zeker een paar vrienden die hem persoonlijk ondersteund hebben.

Migranten zijn “roomser dan de paus ”

De afgelopen weken volgde ik de politieke ontwikkelingen extra op de voet. Vooral mensen die gemigreerd zijn van het NF (vooral uit de VHP en de NPS) naar de paarse partij, vertonen een deviant gedrag. Het zijn deze migranten die nu het hoogste woord voeren op de radio en de televisie. De voorzitter van de Landbouw Coöperatie Kwatta is onlangs benoemd tot beleidsadviseur (op zestig jarige leeftijd) op het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij. Als vriend ken ik hem heel goed. Hij kent de groentesector redelijk goed, maar als ik hem op de radio en de televisie volg, moet hij heel eerlijk voor de dag komen. Om de zaak te belazeren zegt hij elke keer: “ik was VHP’er, maar ik bemoei niet met de politiek”, maar zijn uitspraken en gedragingen komen niet overeen met zijn “zoetsappige” verhalen. Politieke migranten komen in alle politieke partijen voor, het is geen novum, maar kom direct met de waarheid als meneer Keshopersad, Remy en Charles. Meneer Wim heeft op vrijdag 30 januari ruim anderhalf uur op de radio alleen de massameeting van V-7 becommentarieerd en heeft geen woord gerept, waarvoor hij als beleidsadviseur bij LVV is aangesteld. Het meeste commentaar had deze politieke migrant (Wim) op de nationale leider Chandrikapersad Santokhi. De parochieleden van zijn nieuwe omgeving waren in de “bloemetjes” gezet. Aan mijn vriend/landbouwkundige /beleidsadviseur wil ik slechts het volgende Romeinse spreekwoord voorschotelen: “Conscia mens recti famae mendacia risit”. Dit spreekwoord betekent: “Wie zich van zijn eerlijkheid bewust is, lacht om de leugens van het gerucht”.

polverschuiving commewijne

Ingezonden: Hardeo Ramadhin

More
articles