DC Jiawan wordt ontheven

Districtscommissaris (dc) Rawien Jiawan van Saramacca, moet plaats maken. President Desiré Bouterse heeft hem vanmiddag op de hoogte gesteld van de nieuwe ontwikkelingen. De ontheffing van Jiawan was echter verwachtbaar, sinds zijn vader en parlementariër, Charles Pahlad, enkele weken terug een gevoelige klap heeft toegebracht aan de Nationale Democratische Partij (NDP) van Bouterse. Mede als gevolg van het vertrek van Pahlad uit de partij, verloor de regering de meerderheid in De Nationale Assemblee (DNA), waardoor het kabinet zo goed als vleugellam is.
Vader Pahlad zegt in gesprek met De West eerst vanmiddag op de hoogte te zijn gebracht van het vertrek van Jiawan. Hoewel hij niet te snel wil zijn met het trekken van conclusies, geeft hij na aandringen van de krant toe dat het gevoel hem bekruipt dat er politieke rancune in het spel is. Hij vindt het een te gevoelige zaak om in dit stadium verder uit te wijden, voordat hij de aftredende dc zelf heeft gesproken. Toen De West Pahlad sprak, bevond Jiawan zich op het Kabinet van de President, alwaar hij een ontmoeting had met het staatshoofd. Bij het ter perse gaan van deze editie was de ontmoeting nog gaande. Jiawan werd kort na het aantreden van de huidige regering aangesteld als dc van Wanica, waar hij politieke rugdekking genoot van vader Pahlad. Een splitsing in de gelederen van Wanica maakte hem er minder gewild. Daarop besloot de president hem vorig jaar over te plaatsen naar Saramacca, waar de eenheid binnen de NDP ook al lang zoek is. Met het officieel vertrek van Pahlad uit de regering, ziet Bouterse niet langer een reden om hem te handhaven. Voor zover bekend, zou de ontheffing niet gebaseerd zijn op een eventueel slecht funtioneren.  Frappant genoeg wordt echter de naam van zijn districtsloze collega, Laksmienarain Doebay, genoemd als opvolger in Saramacca. Doebay was per 15 februari 2011 burgervader in Nickerie, totdat hij later dat jaar onderwerp werd van een strafrechtelijk onderzoek. Doebay zou een burger ernstig hebben mishandeld met de remkabel van een auto, hem onder schot hebben gehouden met een vuistvuurwapen, en hem met de dood hebben bedreigd. Doebay bekende de man te hebben mishandeld, maar dat zou naar eigen zeggen uit zelfverdediging zijn geweest. Hij werd door rechter Alida Johanns veroordeeld conform de eis van de Officier van Justitie, Roy Elgin: zes maanden voorwaardelijk. Sindsdien was hij nog wel dc, maar zonder standplaats.

More
articles