Gemeenschap Cayenne protesteerd

(Foto: DRP/Guno Dors)

Een menigte van ongeveer 300 mensen verscheen zondag in de straten van Cayenne in ons oosterbuurland Frans-Guyana, om hun misnoegen te uiten over de houding van de Franse autoriteiten tegen gewelddadige activiteiten in hun gemeenschap. Een gewelddadige actie van een Braziliaan heeft een zeventienjarige tiener uit Cayenne vorige week het leven gekost.
De jongen werd door de Braziliaan neergestoken op het marktplein, waarna de dader het hazepad koos. Volgens de bekomen informatie, heeft de voortvluchtige dader door laksheid van de justitiële autoriteiten kans gezien het land uit te vluchten naar Brazilië. Tijdens de protestmars, waarbij de protesterenden voor enkele minuten stilhielden voor het hoofdbureau van politie in Cayenne, droeg de groep, voornamelijk bestaande uit jongeren, spandoeken met zich mee waarop leuzen stonden als: ‘Stop Violence’ en ‘Rest in Peace (R.I.P.) Yann’ en werd gerechtigheid gëeist. De naam van het slachtoffer was met rode verf, gelijkend op bloedspatten, op één van de spandoeken geschreven. Van de zijde van de lokale pers was er veel belangstelling voor deze protestmars, die aantoonde dat het zeventienjarige slachtoffer erg geliefd was onder de bevolking.
Deze protestmars werpt mogelijk een licht op het terughoudend gedrag dat door de lokale bevolking aan de dag werd gelegd tegenover buitenlandse gasten. Surinamers die daar vertoefden voor zakendoeleinden en informatieflyers op straat uitdeelden, werden geconfronteerd met een wrange en ongewoon koele sfeer. Frappant genoeg werd de protestactie begeleid door politieagenten, die de hoeken van de straten afzetten voor een vlot verloop van deze vreedzame actie.
(DRP)

More
articles