Ontheffing ambtenaren na bezoek massameeting V7
Op zaterdag 24 januari heeft de politieke combinatie V7 onder zeer grote belangstelling van het Surinaamse volk haar eerste Massameeting gehouden. De partij voor Broederschap en Eenheid in Politiek, de BEP, maakt zoals bekend deel uit van deze op democratische wijze gevormde combinatie. Uit alle uithoeken van Suriname zijn enkele leden van de diverse politieke partijen die deel uitmaken van V7 naar de massameeting getogen. De BEP leden Lonswijk Alwin en Lino Ilse kwamen ook vanuit Moengo naar Paramaribo om de voornoemde massameeting bij te wonen. Let wel de massameeting werd op zaterdag 24 januari 2015, een vrije dag, gehouden. Op dezelfde dag na de massameeting keerden de aanhangers van de BEP, waaronder de heer Lonswijk en mevrouw Lino terug naar Moengo.
Op maandag 26 januari heeft de districtcommissaris van Marowijne de heer Theodurus Sondrejoe, de heer Lonswijk en mevrouw Lino die beide als ambtenaren werkzaam zijn op het commissariaat te Moengo, per schrijven te kennen gegeven dat zij per onmiddellijke ingang ontheven zijn uit hun functie. De redenen die aan deze ontheffing ten grondslag liggen zijn volgens de gedupeerden:
1. dat zij zich zou hebben begeven op het podium tijdens de massameeting van V7 op het terrein van de stichting de Olifant en uitlatingen hebben gedaan richting ABOP,
2. veranderende beleidsinzichten,
De BEP ziet deze juridisch incorrecte ontheffing van de heer Lonswijk en mevrouw Lino, die naar de informatie luidt, op instigatie van de ABOP is uitgevoerd, als een zuiver politieke daad omdat:
Ten eerste gesteld moet worden dat elke Surinamer het democratisch recht heeft zich te verenigen of aan te sluiten bij een politieke organisatie naar eigen keus. Deze keuze dient door een ieder erkend en gerespecteerd te worden. Ook door de politieke tegenstanders en in casu de disrictscommissaris de heer Sondrejoe, die ook bekend staat als een christen bij een Volle Evangelie Gemeente.
Ten tweede de districtscommissaris elke bevoegdheid mist om tot ontheffing van een ambtenaar over te gaan. Alleen in een rijpe bacoven Republiek, waar de wet van de jungle geldt, kan zo een actie ondernomen worden.
De BEP leiding deelt het volk van Suriname mede dat het categorisch onjuist is dat Lonswijk en Lino op de massameeting als voornoemd, het podium betreed hebben. Namens de BEP hebben slechts de voorzitter Celsius Waterberg en ondervoorzitter Patricia Meulenhof, het woord gevoerd.
De partij vraagt de gemeenschap om deze daad af te keuren en te veroordelen. Dit soort gedrag heeft ABOP steeds gedemonstreerd naar de BEP toe, waardoor de BEP genoodzaakt was zich terug te trekken uit de A-Combinatie. Ook hetzelfde ondermijnende gedrag heeft de ABOP geëtaleerd naar ministers van de BEP toe in 2011, welke uiteindelijk mede geleid heeft tot het uitzetten van de BEP uit de regering Bouterse.
De BEP doet een beroep op de minister van Regionale Ontwikkeling, die ook een christen is, om deze wilde actie met als basis politieke rancune terug te draaien en de mogelijkheid te bieden aan de ambtenaren Lonswijk en Lino hun werkzaamheden in naam van de Republiek Suriname uit te voeren.
Mediateam van BEP