Suriname prolongeert ABCS-titel

De nationale voetbalselectie van Suriname heeft gisteren de titel van het ABCS-toernooi (Aruba, Bonaire, Curaçao, Suriname) geprolongeerd. In een moeilijke finale-wedstrijd was het Miquel Cronie die in de 87ste de winnende goal maakte uit een kopbal. Het is de derde keer dat Suriname het toernooi wint en de tweede keer op rij. De eerste titel kwam in de eerste editie van het toernooi in 2010 en de tweede titel in 2013. Beide keren werd Curaçao als organiserend land in eigen huis in de finale verslagen. De vijfde editie van het toernooi moest in 2014 worden afgewerkt, maar werd vanwege verplichting van Aruba en Curaçao verschoven naar dit jaar.
Suriname was deze keer baas in eigen huis, waar ons land in 2011 als gastland genoegen moest nemen met de derde plaats.
Nadat de nationale selectie zich vrijdag met 3-0 op Aruba had gerevancheerd voor de verrassende 2-3 nederlaag in de Caribbean Cup 2014 in september, moest ook sportieve wraak volgen op Aruba. Het eiland was immers in 2012 in de derde ABCS-editie in de finale eveneens met 1-0 te sterk voor “natio”. Het enige verschil was deze keer dat Suriname op eigen veld speelde, terwijl Aruba in 2012 de gastheer was.
Zondag bleef de stand lange tijd blanco. De verdediging van Aruba stond solide en had op de meeste aanvallen van Suriname een pasklaar antwoord. De nationale selectie creëerde genoeg kansen, maar tot doelpunten kwam ze niet. Na de rust bleef het speelbeeld hetzelfde totdat bondscoach Roberto Gödeken besloot Giovanni Waal plaats te laten maken voor de wat snellere Mitchel Kisoor. Met Romano Holtuin ook al in het veld werd het tempo opgevoerd. De ploeg dacht in de 80ste minuut een penalty te verdienen toen een speler op de rand van het strafschopgebied onderuit werd gehaald, maar de arbiter uit Curaçao liet doorspelen. Zeven minuten later belandde een hoog voorgetrokken bal bij Cronie, die geheel vrij stond en al half duikend het leder een flinke stoot met het hoofd gaf. De winnende goal was hiermee een feit.
Bondscoach Gödeken zei na het duel dat het team dat het langst heeft volgehouden de winnaar is geworden.
Volgens hem trad er na de wissels niet meteen verandering op in het spel. “Dat gebeurde pas later. We moisten het moment opwachten. De jongens hadden vertrouwen en het heeft zich beloond”, aldus de oefenmeester. Hier wilde niet vooruitlopen op voorbereiding naar de WK-kwalificatie. “Belangerijk is dat de jongens en het publiek blij zijn”.

 

Historisch overzicht ABCS-toernooi
Jaar Gastland Winnaar Tweede Derde Vierde
2010 Curaçao-Suriname-Curaçao-Aruba-Bonaire
2011 Suriname-Bonaire-Aruba-Suriname-Curaçao
2012 Aruba-Aruba-Suriname-Curaçao-Bonaire
2013 Curaçao-Suriname-Curaçao-Bonaire-Aruba
2015 Suriname-Suriname-Aruba-Curaçao-Bonaire

More
articles