Suriname revancheert zich op Bonaire

(Foto: Regillio Derby)

De nationale voetbalselectie heeft gisteren door met 3-0 te winnen in het ABCS-toernooi sportieve wraak genomen op Bonaire. De wraak was zoet nadat Suriname op 6 september van het vorig jaar in de strijd om de Caribbean Cup 2014 verrassend met 3-2 werd verslagen door de eilandbewoners. Voor Bonaire was het een historische zege daar de eilandvoetballers voor het eerste in hun geschiedenis van Suriname wonnen.
Gisteren brak voor de nationale selectie onder leiding van bondscoach Roberto Gödeken het moment aan om te bewijzen dat de zege van de eilandbewoners vorig jaar toeval was.
Suriname dat het ABCS-toernooi, een voetbalontmoeting tussen ons land, Aruba, Bonaire en Curaçao sedert de start in 2010 al twee keer heeft gewonnen, begon de vijfde editie gisteren vrij enthousiast. De spelers zochten al gauw de aanval op en zette de verdediging van Bonaire verschillende malen onder druk.
Het eerste doelpunt viel dan ook al na zes minuten toen Jurman Vallei een strafschop verzilverde. Bonaire moest op een gegeven moment met tien man verder na een rode kaart aan de zijde van de eilandbewoners. Suriname sloeg geen munt uit de numerieke minderheid, en moest later zelfs ook een speler in leveren. Galgyto Talea werd namelijk ook roodgekleurd. De kansen van Bonaire waren op een hand te tellen, terwijl Suriname veel meer acties liet zien maar de kansen niet verzilverde.
Bonaire bleef zoals in de minuten dat het een man minder had gedisciplineerd voetballen, maar speelde soms over het randje. De gele kaarten bleven dan ook niet uit. Na de rust ging Suriname uit een andere vaatje tappen. De bal werd beter rondgespeeld en de verdediging meteen ingezet. Een schot van Giovannie Waal tegen de paal na goed voorbereidend werk van Gilberto Eind gevolgd door een voorzet van Miquel Cronie was de voorbode voor wat komen zou. Na het invallen van Romano Holtuin op Evani Esperance was het duidelijk dat Bonaire het tempo niet kon bijbenen getuige de tackels om de tegenstanders een halt toe te roepen. In de 73ste minuut kwam Guno Kwassie goed opzetten. Hij bediende Gregory Pokie, die het leder beheerst aannam en de 2-0 binnenschoot. Twaalf minuten later gooide Cronie het duel op slot, op het moment dat enkelen het stadion reeds begonnen te verlaten en dachten genoeg gezien te hebben.
Cronie omspeelde de laatste man subliem en verschalkte de doelman in de uiterste hoek.
Suriname speelt zondag de finale tegen Aruba, dat in de eerste wedstrijd van de avond na penalty’s van Curaçao won.
Suriname werd in 2012 in de finale op Aruba door het gastland verslagen. Ons land won de eerste editie in 2010 op Curaçao tegen het gastland. In 2011 werd Suriname in eigen land derde en Bonaire kampioen. In 2013 won Suriname wederop op en van Curaçao. De vijfde editie werd van 2014 naar het laatste weekend van januari 2015 verschoven vanwege andere verplichtingen van Curaçao en Bonaire.Suri-bonaire