Shell snijdt flink in investeringen

Oliemaatschappij Shell schroeft de investeringen de komende drie jaar met meer dan 13,3 miljard euro terug. Dat maakte de Nederlands-Britse oliemaatschappij vandaag bekend bij de presentatie van de vierdekwartaal- en jaarcijfers. De lagere investeringen hangen samen met de sterk gedaalde olieprijs. Volgens topman Ben van Beurden beschikt Shell over opties om de uitgaven nog verder te verlagen als dat nodig is. ,,Maar wij willen niet overdreven reageren op de huidige lage olieprijzen en onze beste mogelijkheden op tafel houden’’, zei hij. De prijs van ruwe olie is in een halfjaar tijd ruimschoots gehalveerd. Veel oliebedrijven zien zich daardoor genoodzaakt hun investeringsplannen bij te stellen, omdat het bij het huidige prijsniveau veel langer duurt voor een investering is terugverdiend. Bij Shell treft dat zo’n veertig projecten, zei Van Beurden tegen Bloomberg TV.

Voorzichtiger
Ook in 2014 was Shell al stukken voorzichtiger met uitgaven aan de ontginning van lastig winbare olie- en gasbronnen. De nadruk lag met name op versteviging van de balans. Daarvoor werd voor 15 miljard dollar aan bezittingen verkocht.
Shell kan daardoor tegen een stootje in de huidige storm, aldus Van Beurden.De topman gaat ervan uit dat de olieprijzen uiteindelijk zullen herstellen. In de verwachte verhouding tussen vraag en aanbod op de langere termijn is volgens hem de afgelopen zes maanden niets wezenlijks veranderd. Van Beurden benadrukte dat Shell bij zijn investeringen tien jaar vooruitkijkt. Shell boekte in het vierde kwartaal een nettowinst van 773 miljoen dollar, ruim een miljard minder dan een jaar eerder. Het winstcijfer dat als maatstaf geldt voor de financiële markten, op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs) en exclusief eenmalige kosten, steeg wel van 2,9 naar 3,3 miljard dollar. De lagere olieprijs nam een flinke hap uit de omzet van Shell. Die daalde in het vierde kwartaal met 15,5 procent tot 94,2 miljard dollar. Shell betaalt over het vierde kwartaal een dividend van 0,47 dollar per aandeel en verwacht dat over het eerste kwartaal weer te zullen doen.

ANP

More
articles