40ste Kinderboekenfestival geopend in Saramacca

Gisteren is het 40ste Kinderboekenfestival van start gegaan in Groningen, Saramacca. Het geheel werd feestelijk geopend door onder andere de First Lady van Suriname, Ingrid Bouterse. Bewust werd bij de planning van het evenement niet gekozen voor een boekenweek, maar voor een feest rondom boeken. Leesplezier is een belangrijke voorwaarde om kinderen ‘leesminded’ te maken. Er was vanaf het begin een voortraject met voorlees-, vertel-, zang-, declamatie-, teken- en schrijfwedstrijden voor kinderen en workshops voor opvoeders en begeleiders. Het thema van het Kinderboekenfestival 2015 is: ‘Lezen laat je opbloeien en ook naar elkaar toegroeien’. Ieder kind heeft recht om veilig te kunnen opgroeien. Kinderen moeten in een zo prettig mogelijke omgeving opgroeien. Groeien is groter worden, toenemen of meer worden, maar ook sterker en wijzer worden. Op het festivalterrein waren verschillende dingen te doen voor de kinderen. Zo was er een poppenkast en een hoek waarin verhalen werden voorgelezen aan de kinderen. Naast het nodige vertier, was er ook ruimte voor de bewustwording van de kinderen. Zo was er een stand voor de NO KWIK campagne en was er een stand voor behoud van de natuur. Lezen is voor de kinderen niet alleen essentieel voor het kunnen volgen van de schoolvakken, maar het stimuleert ook de sociale en emotionele ontwikkeling van het kind. Een goede taalontwikkeling stelt het kind in staat zich beter te kunnen uiten, anderen beter te begrijpen en zich ‘terug te vinden’ in een verhaal. De doelgroepen van het festival zijn in de eerste plaats de kinderen die gestimuleerd zullen worden tot een intensiever leesgedrag en het ervaren van leesplezier. Daarnaast worden activiteiten uitgevoerd om opvoeders te stimuleren en hun informatie aan te bieden. In het woord Kinderboekenfestival’ zijn drie kernaspecten opgenomen; een festival waarbij het kind en het boek centraal staan. Tijdens het festival zal het projectdoel steeds gericht zijn op het beïnvloeden van het leesgedrag van kinderen. Kinderen zullen op een plezierige wijze gestimuleerd worden om kennis tot zich te nemen en er creatief mee bezig te zijn.

door Willemijn Dekker

More
articles