Justitia Pietas Fides MMDCLXXVIII

– NOB. In samenspraak met de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB), wordt nadrukkelijker gekeken naar verruimingsmogelijkheden van studiefinanciering voor studenten.

– Overmoed. Met een vonnis in eerste aanleg als spil, laat Sasur naast de SRS ook initiële dreigberichten uitgaan naar andere mediabedrijven. Moet men vooral doen.

– Lekkers. Uit het persoonlijk vermogen van ‘Tigri Barba’, wordt er naar aanleiding van opgelopen traumatische ervaringen enzo, een additioneel bedrag afgegeven aan een aantal agenten, onder-officieren en officieren van het Korps Politie Suriname. Valt in de categorie ‘paternalisme’. “Tek dya bigin hori…, collega”.

– Roof. In de afgelopen weken zijn verschillende gezinsleden en partners door roofbendes aangevallen. Nu ook weer scholieren die van hun mobieltjes met geweld werden ontdaan. Als klap op de vuurpijl, een invalide in een rolstoel aan de Fajadjan-Flora. Heb hart voor “Veilig Sranan”!

– Ontbossing. Is de ontbossingsgraad van Suriname gestegen of niet? Natuurlijk is die sterk gestegen door de goud- en houtindustrie. Nationale en internationale grapjassen, zijn daar weinig gecontroleerd mee bezig. Vervuiling, ontbossing, Sodom en Gomorra. Wat SBB als ambtelijk orgaan neerpent, bevestigt alle klachten en observaties. Maar het is de wijze waarop het door Palu aangedreven instituut, de zaken tracht over te brengen en rijkelijk camoufleert. Ontbossing…, “ja”. ‘Maar niet zo erg als in andere landen!’. Volgens de gekunstelde statistiek en daarnaast ook Frans Guyana meegenomen, waar een ‘zero tolerance’ heerst. Ter ondersteuning van een kulverhaal. Bij de Fransen geen geintjes. In Suriname een conglomeraat aan verslaafde statistische poppenblazers. Tot het te laat is.

– ‘Stretching a platform’. Naar aanleiding van het feit, dat Santokhi niet het ambt van president ‘poli poli verbaal’ heeft aangetast of aangesproken, met zijn priemende opmerkingen ter zake het (vermeend-)gruwelverleden van Bouterse (…), is men overgegaan tot onder meer het verruimen van de aanklachtnorm ‘in civiel’. Als Santokhi dus nu niet gepakt kan worden voor wat hij ‘in politicis’ beweert, dan maar de Verenigde Hervormingspartij grijpen? Dat hele ding begint te lijken op een smakeloos linzensoepje, welk brouwsel nu met veel meer “adjinomoto”, “fietsing”, knoflook, kruidenboter en een dot glijmiddel, moet worden opgepept. Aller-heetst hangijzer vormt nog steeds het feit, dat er zaken zijn gezegd over ‘contacten’ met soortgebonden kartels en ook afschrikwekkende transnationaal opererende terreurgroepen. Een medium weet te melden, dat er zeer interessante video- en dvd-beelden aan de rechter zijn of zullen worden vertoond, dan wel voorgehouden. Ook de raadsvrouwe van Bouterse toont meer dan gewone aandacht, voor wat de verdediging aan getuigen en ontlastende elementen opwerpt. Intussen heeft de raadsman van Santokhi een tegenvordering ingesteld, ter zake de weer minder smakelijke uitspraken van Bouterse, ‘in persoon geuit’ op politieke podia. Interessante jurisprudentie(-s) in de maak dan wel ‘in wording’.

– Telecom-Oost. In het oosten van het land, hebben telecommunicatiebedrijven niets aan het toeval overgelaten. Dure masten en energiebestendige onderdelen zijn daarbij aangebracht, zodat de burgerij en gewapende machten met elkaar in verbinding kunnen staan. Echter loopt het allemaal in de duizenden SRD’s en buitenlandse valuta, doordat onverlaten grote schade toebrengen aan de equipement van telecommunicatieconcessionarissen. Is het niet dat kabels uit de grond worden gehaald en worden verduisterd, werden batterijen van het zonnecelsysteem door dieven meegenomen. Vandaag de dag heeft men ook de brandstoftanks van ‘back up generators’ leeggehaald. Wat wil men eigenlijk met dergelijke misdaadterreur in dit land?

– Brand. Weer zijn enorme handelsgebouwen in Nickerie door brand verwoest. De grootte van schade lijkt mede veroorzaakt te zijn, door ernstiger tekortkomingen van/bij de lokale brandweer, de falende bluswatervoorziening en de incapabele energiebedrijven. Zien wat Belfor c.s. daarover in samenspraak met het hoofd van de bestuursdiensten te zeggen heeft.

– Elo! De politiek zal zich er ongetwijfeld weer mee gaan bemoeien. Zowel Pahladsing als Somohardjo krijgen een ‘harde’, maar misschien ook wel ‘zachte dobber’ te verwerken. Terreinen van de N.V. Havenbeheer zijn ‘onrechtmatig’ in handen gekomen van twee particuliere entiteiten. De rechter heeft nu na vordering van benadeelde uiteindelijk bevolen, dat de ingenomen terreinen teruggaan naar de boedel van de N.V. Havenbeheer die altijd al heeft aangegeven, dat er wederrechtelijke occupatie van bedrijfsterreinen plaatsvond. De terreinen liggen onder en allernaast de brug Meerzorg-Beekhuizen en het meeste aantal vierkante meters ten zuiden van de giga – rivieroverspanning. Al deze oneffenheden blijken onder het discutabele regiem van Jong Tjien Fa te hebben plaatsgevonden. Van Albina tot aan Nieuw Nickerie, van Galibi tot aan Kwamala, van Apoera tot aan Apetina en van Paramaribo tot aan Djoemoe, kan men de ‘onrechtmatige daad’ terzake grondbeschikkingen tegenkomen, uit macaber aangedreven en uitgeschoten mandaatperioden.

– Transport. In SU wordt op allerlei beklagenswaardig niveau met brandstoffen dwars door marktplaatsen en dichtbebouwde gebieden geleurd. Misschien geeft het onderstaande een beeld, van de ramp die ook ons eventueel te wachten staat. In Mexico-Stad is een tankwagen bij een kinderziekenhuis geëxplodeerd. Daarbij zijn volgens de hulpdiensten zeker zeven doden gevallen, onder wie vier kinderen. Meer dan vijftig mensen raakten gewond, vooral door rondvliegend glas. De slachtoffers zijn met ambulances naar een ander ziekenhuis gebracht. Over hun toestand is nog niets bekend. Door de klap van de explosie is een groot deel van het ziekenhuis ingestort. Het is nog onduidelijk waardoor de tankwagen in brand vloog en ontplofte.

– Olie-tori. “Iedereen vraagt zich af: hoelang blijft de olieprijs zo laag?”. Antwoord? Oké daar gaat ie dan! Net zolang als het de ‘US of A’ met schaliegas en olie behaagt. De Nederlandse pers: ‘Doordat Shell en andere oliemaatschappijen hun investeringen terugschroeven, lopen toeleveranciers veel opdrachten mis’. Shell meldde donderdag de komende drie jaar 15 miljard dollar minder te zullen investeren vanwege de lage olieprijs. Ook Offshore Ship Designers, dat schepen ontwerpt voor de olie-industrie, ziet projecten niet doorgaan. “Wij zijn voor een heel groot deel afhankelijk van opdrachten uit de olie- en gasindustrie”, zegt directeur Michiel Wijsmuller. “We merken nu ook al dat een aantal projecten op de lange baan is geschoven. Het hangt af van de olieprijs wanneer die projecten weer doorgaan”. De beslissing van Shell kwam voor Wijsmuller niet als een verrassing. “Dit hadden we wel verwacht met zo’n lage olieprijs. De vraag die wij hebben is: hoelang gaat dit duren?”. Volgens Wijsmuller grijpen sommige opdrachtgevers de malaise ook aan om lagere prijzen te bedingen. “Dan wordt iets eerst uitgesteld, onderhandelt men vervolgens over de prijs en wordt de opdracht alsnog gegeven. Dit kost vooral de werven die de schepen bouwen geld”. Offshore Ship Designers ontwerpt ook havensleepboten en hoopt daarmee een deel van de lagere vraag vanuit de olie-industrie op te vangen. “Voor havens en de wereldhandel is de lage olieprijs namelijk juist positief”. Brancheorganisatie IRO probeert het van de zonnige kant te bekijken. “Het ontmantelen van olieplatforms levert ook werk op voor onze leden. En op de langere termijn zal de wereldvraag naar energie toch toenemen, dus wij zijn niet somber over de toekomst”. Tot zover de buitenlandse pers. Het mes snijdt altijd aan twee kanten en de ene z’n dood blijkt de ander z’n brood op te leveren.

goudprijs 29 januari 2015

Justitia Pietas Fides MMDCLXXVIII

More
articles